chrome firefox opera safari iexplorer

Мій Міхновський

31 березня 2021 о 09:32

«Ми сильні нашою любов'ю до України!»

31 березня 1873 року народився ідеолог українського самостійництва, державний і політичний діяч, публіцист та адвокат Микола Міхновський.

1991 рік, Львів, відділ рідкісних видань Наукової бібліотеки імені Василя Стефаника. Я, аспірант історичного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка, працюю над дисертацією та дослідженням «Історія української Конституції». Тут знаходжу часопис «Самостійна Україна» Спілки народу українського. Не плутати з відомим публіцистичним твором Міхновського «Самостійна Україна» від 1900 року. Оскільки, головний редактор газети та лідер Української народної партії — Микола Міхновський, то його участь у підготовці цього документу не викликає у мене жодного сумніву. 

Отож, копіюю нашу українську конституцію 1905 року, а згодом описую, аналізую та популяризую її у своїх статтях та книзі. Відзначу, що «Основний закон» Спілки народу українського орієнтований на формування національної держави із президентською формою правління, на відміну від популярної на той час — парламентської. 

Коротко про найцікавіші статті:

Стаття 8. Чужинці не можуть ані мати права приватної власності на землі під селитьбами ані користуватися національною власністю;

Стаття 52. Виборче право поширюється на кожного українця «що вміє говорити, читати й писати по-українськи, має 25 років і ще не дійшов 70 років;Стаття 76. «Ніхто не може бути міністром, коли він не є українцем з роду;

Стаття 99. Ніхто не може мати привілеїв від податків… 

2020 рік, Згурівка, Київщина. За активної участі нашої команди «Рідної країни» в центрі Згурівки відкрито пам’ятник Миколі Міхновському. Пам‘ятаємо нашу історію! Шануємо наших героїв!

Засновник Фонду «Рідна країна» 

Микола Томенко

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути