chrome firefox opera safari iexplorer

5 квітня – День Супу

05 квітня 2021 о 07:53
ukrainian.stackexchange.com

На наш погляд, одна з кращих книг для дітей — «Пригоди мишеняти Десперо» Кейт ДіКамілло.

Це книга про печаль і радість, відданість і зраду. Про любов, здатну перемогти все  і робить відважними всіх – і людину, і навіть малесеньке мишеня. Це книга про світло і темряву, які є в кожному серці, й дуже важливо, чого в ньому виявиться більше.

Так от, у цій чудовій казці вельми символічну роль відіграє…суп. Так-так, саме суп!  У одному казковому королівстві готують надзвичайно смачні супи, які люблять усі – від короля й королеви до найбіднішого бідняка. Раз на рік тут настає чудове свято — День супу, коли королівська родина, гості й двір сідають до столу, аби скуштувати найсмачнішого, найпрекраснішого і найнеповторнішого супу на світі. От і щур К’яроскуро, який понад усе полюбив світло, якось виповз із замкового підземелля і опинився в обідній залі, й саме тоді,  коли подали суп. Зваблений його ароматом, щур не втримався на люстрі, звідки спостерігав за дійством, і  шубовснув просто у тарілку королеви. Вона з переляку померла, а король заборонив навіть згадувати про суп і наказав вилучити в усіх мешканців начиння для його приготування і споживання. 

Відтоді у королівстві почалися всілякі лиха. Аж поки, не без участі хороброго мишеняти Десперо Тіллінґа, лицарськи закоханого у принцесу, суп знову посів належне йому місце. 

До чого це я? А до того, що суп у житті людини відіграє величезну, сказати би, знакову, роль. Тож не випадково Суп має свій День.

І дивного в цьому немає нічогісінько. Адже суп, як стверджують фахівці, існує в меню людей мало не 9000 років! 

Італійський мінестроне, індійський расам, японський місо-суп, французький буйабес, швейцарські сирні супи… Шурпа, харчо, таратор, зрештою, наш неперевершений борщ…  

От лише кілька фактів про суп:

1.Вважається, що перший суп зварили в Китаї. А нині мешканці цієї країни з’їдають щороку понад … 30 мільярдів порцій цієї страви!

2.Назва  «суп»  походить із Франції й колись означала рідину (варево), в якій намочено хліб. 

3.Найдавніший відомий рецепт супу  знайдено в кулінарній книзі ІV століття.

4.У світі відомо близько 1500 різновидів супу.

5.Є супи, які вважаються пам’ яткою культурної спадщини ЮНЕСКО. Скажімо, угорський гуляш.

6.Найпопулярнішим із відомих супів визнано український борщ – красивий, поживний і вщерть сповнений вітамінів.

7.Валентина Лєснова, доцентка кафедри української філології та загального мовознавства Луганського Національного університету ім.Т.Г.Шевченка, разом зі львівською колегою Наталею Хібебою підготували  унікальне видання – «Скарби українських говорів: тексти про борщ». Це видання одразу стало рідкісним, а Український центр Міжнародного ПЕН-клубу назвав його серед кращих книг 2019 року. 

Смачних супів і душевної рівноваги!

«Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути