chrome firefox opera safari iexplorer

Ходити христосувати на перший день Великодня — майже забута традиція

02 травня 2021 о 10:04

Пам’ятаєте? Чи розповідали вам про це бабусі та дідусі? А може ви насправді ходили христосувати?

Цей обряд був живий ще на початку тридцятих. Описує обряд історик й етнограф Степан Килимник («Український рік у народних звичаях в історичному освітленні»):

«Вранці на перший день Великодня малі хлопчики, часто ще й з досвіду ходять з хати до хати христосувати. Входять без попередження, стають у порога й вітають: “Христос Воскрес!” Їм відповідають: “Воістину Воскрес!” Господарі давали христосувальникам по писанці чи крашанці, а дехто, то ще й копійку чи гріш давав. Гарною ознакою було, коли хлопчики перші приходили до хати христосувати. В давнину хлопчики-христосувальники після вітання “Христос Воскрес” говорили й великодні вірші. Звичай вітати господарів великодніми віршами вивівся, і залишився лише де-не-де. Крім христосувальників на перший день Великодня ніхто не до кого не ходив».

Ви помітили, що цей обряд має чітку паралель із колядуванням?За словами Олександра Терещенка («Великоднє христосування з Підлісного: текст і контекст»), це простежується у наявності усталених реплік при початку обряду («Бласловіть христувать!») та після христування (тільки замість «Добрий вечір!» на Великдень, звісно ж, вигукують «Христос воскрес!»). 

Мелодії христосувань майже втрачені, а збереглися лише поетичні тексти. 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути