chrome firefox opera safari iexplorer

На Вінниччині відкрили пам’ятник пісні Степана Руданського

14 травня 2021 о 21:20

Перший в країні пам’ятник пісні Степана Руданського «Повій, вітре, на Вкраїну» відкрили на малій батьківщині поета – у селі Хомутинці. Його встановили взимку поблизу музею Степана Руданського, але через карантин урочисте відкриття перенесли. 

На гранітних сторінках розгорнутої книги викарбувані слова поезій Степана Руданського, яка стала не лише символом туги за коханою, а й за Батьківщиною. 

Як каже голова Вінницької обласної організації НСПУ Вадим Вітковський, виготовили пам’ятник за грантові кошти.

«Його встановили у січні, коли на малій батьківщині гумориста, Калинівщині, зазвичай відзначаються Дні сатири і гумору ім. Руданського. Утім, через пандемію коронавірусу урочисто відкрити його ми змогли лише тепер, у ході відзначення переможців Всеукраїнської літературної премії ім. Руданського це вдалося зробити», – повідомив Вадим Вітковський.

«Повій, вітре, на Вкраїну» Степан Руданський написав у 1856 році в Петербурзі, під час навчання у медико-хірургічній академії. Тобто в цьому році поезії виповнюється 165 років. На знак вдячності земляки знайшли можливість увіковічнити цю події і встановили пам’ятник легендарній пісні і його автору. До речі, як відзначив Вадим Вітковський, це перший в країні пам’ятник пісні «Повій, вітре, на Вкраїну» і третій – українській пісні як такій.

Нагадаємо, що вперше вірш «Повій, вітре, на Вкраїну» був надрукований 1861 року в журналі «Основа», за рік – у календарі «Львов’янин». Пізніше цю поезію поклала на музику Людмила Александрова, а згодом аранжував для голосу та фортепіано Владислав Заремба. Пісня набула широкої популярності, стала народною, її вважають символом туги за Україною. Пісня «Повій, вітре, на Вкраїну» перекладена багатьма мовами світу. Зокрема, польською (переклад Івана Франка), російською (Павло Грабовський), данською (Тор Ланге). 2003 року літературознавці Борис та Кость Хоменки видали книгу, у якій зібрали всі відомі 114 перекладів «Повій, вітре, на Вкраїну» мовами народів світу.

Джерело: День
Розділи: Культурна Унікальне

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути