chrome firefox opera safari iexplorer

«Себе поручаю вашим родительським милостям»: що писав матері останній гетьман Розумовський

10 травня 2021 о 20:16

9 травня в Україні відзначали День матері. У нас це свято стало офіційним нещодавно (з 1999 року), проте виявлення пошани до своїх матерів притаманне українцям здавна. Один із показових прикладів повʼязаний із останнім гетьманом Війська Запорозького – Кирилом Розумовським (1750–1764). 

Його вірну синівську турботу засвідчує лист до матері від 18 жовтня 1751 року, що зберігається у зібранні Національного музею історії України. Кирило Григорович звертається до «милостивої государині матушки» та повідомляє про надання їй «у вічне і спокійне володіння» двох містечок у Київському полку (Носовки й Кобижча). Це своє рішення він називає «пошаною синівською». 

Витриманий у офіційному жанрі лист завершується притаманною тогочасним синівським листам фразою «а себе поручаю вашим родительським милостям».

Із експозиції НМІУ

Не згадана в листі по імені, матір останнього гетьмана – Наталія Дем’янівна, була дочкою простого козака із села Адамівки Козелецького повіту. Її сини: Олексій – генерал-фельдмаршал, фаворит, а, можливо, й таємний чоловік імператриці Єлизавети Петрівни, та Кирило – гетьман і президент Російської академії наук у Петербурзі, виявляли постійну турботу про свою матінку. Завдяки дітям вона була удостоєна придворного чину, однак життя у столиці не вабило жінку. Вона оселилася на одному з хуторів біля Адамівки, вкладала кошти у будівництво церков (один із храмів – собор Захарія та Єлизавети, став окрасою Козельця) і постійно передавала своїм синам клопотання від різних козацьких чинів для сприятливого вирішення у столиці. Недарма генеральний підскарбій Яків Маркович та генеральний хорунжий Микола Ханенко у своїх приватних щоденниках шанобливо називали Наталію Демʼянівну «пані Розумовська, Олексія Григоровича матушка».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути