chrome firefox opera safari iexplorer

«Себе поручаю вашим родительським милостям»: що писав матері останній гетьман Розумовський

10 травня 2021 о 20:16

9 травня в Україні відзначали День матері. У нас це свято стало офіційним нещодавно (з 1999 року), проте виявлення пошани до своїх матерів притаманне українцям здавна. Один із показових прикладів повʼязаний із останнім гетьманом Війська Запорозького – Кирилом Розумовським (1750–1764). 

Його вірну синівську турботу засвідчує лист до матері від 18 жовтня 1751 року, що зберігається у зібранні Національного музею історії України. Кирило Григорович звертається до «милостивої государині матушки» та повідомляє про надання їй «у вічне і спокійне володіння» двох містечок у Київському полку (Носовки й Кобижча). Це своє рішення він називає «пошаною синівською». 

Витриманий у офіційному жанрі лист завершується притаманною тогочасним синівським листам фразою «а себе поручаю вашим родительським милостям».

Із експозиції НМІУ

Не згадана в листі по імені, матір останнього гетьмана – Наталія Дем’янівна, була дочкою простого козака із села Адамівки Козелецького повіту. Її сини: Олексій – генерал-фельдмаршал, фаворит, а, можливо, й таємний чоловік імператриці Єлизавети Петрівни, та Кирило – гетьман і президент Російської академії наук у Петербурзі, виявляли постійну турботу про свою матінку. Завдяки дітям вона була удостоєна придворного чину, однак життя у столиці не вабило жінку. Вона оселилася на одному з хуторів біля Адамівки, вкладала кошти у будівництво церков (один із храмів – собор Захарія та Єлизавети, став окрасою Козельця) і постійно передавала своїм синам клопотання від різних козацьких чинів для сприятливого вирішення у столиці. Недарма генеральний підскарбій Яків Маркович та генеральний хорунжий Микола Ханенко у своїх приватних щоденниках шанобливо називали Наталію Демʼянівну «пані Розумовська, Олексія Григоровича матушка».

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути