chrome firefox opera safari iexplorer

«З Шевченком і з Черкащиною в серці»: нагородили переможців

30 травня 2021 о 11:24

Заслужені подарунки й грамоти отримали 13 дітей-переможців обласного краєзнавчого конкурсу «З Шевченком і з Черкащиною в серці». Урочиста церемонія нагородження відбулася в Шевченківському національному заповіднику в м.  Каневі. 

Подарунки вручив особисто ініціатор й ідейний натхненник змагання, громадський діяч, політик, голова благодійного фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

Микола Володимирович подякував учасникам за креативність, глибоке розуміння творчості Кобзаря та небайдужість, а також поділився власними спогадами й враженнями. 

Про значення таких конкурсів, відповідальне ставлення дітей і їхніх батьків до популяризації й збереження спадщини Тараса Шевченка розповіла й письменниця, літературознавець, виконуюча обов’язки генерального директора Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко. Вона також привітала дітей із нинішніми досягненнями й побажала їм майбутніх перемог. Про перебіг змагання, особливості оцінки робіт й значний відгук від дітей Черкащини розповіла голова журі краєзнавчого конкурсу «З Шевченком і з Черкащиною в серці», директор Черкаської обласної бібліотеки для дітей Лідія Ушакова.

Перш ніж отримати нагороди й взяти участь у колективному фотографуванні, присутні переглянули найкращі роботи на великому екрані. До речі, скоро кожен читач сторінок бібліотеки в Інтернеті також зможе побачити ці відеоогляди, вони будуть опубліковані на YouTube-каналі закладу. Комікси ж будуть заверстані в інтерактивний альбом, що з’явиться у віртуальному хабі «Навколо читання» на сайті бібліотеки (у рубриці «Бібліотечні конкурси»).

Усього на адресу конкурсної комісії надійшло 38 відеоробіт та 33 комікси від 71 дитини із Черкащини віком від 9 до 15 років.

За підсумками роботи журі у двох вікових категоріях було визначено 7 переможців у першій номінації та 6 переможців у другій номінації:

Відеоогляди творів або уривків з творів Т. Г. Шевченка

Вікова категорія 9 – 12 років

1 місце – Постоленко Богдан (м. Городище).

2 місце – Дерій Яна (м. Черкаси).

3 місце – Нестерова Анастасія (м. Звенигородка).

Вікова категорія 13 – 15 років

1 місце – Карталапов Єгор (м. Черкаси).

2 місце – Свиридюк Валерія (м. Умань).

3 місце – Бабич Єлизавета (м. Городище).

3 місце – Ярова Оксана (м. Умань).

Комікси (мальовані історії) до творів Т. Г. Шевченка

Вікова категорія 9 – 12 років

1 місце – Вакуленко Дар’я (м. Драбів).

2 місце – Криворот Артем (м. Драбів).

3 місце – Алексеєнко Анна (м. Черкаси).

Вікова категорія 13 – 15 років

1 місце – Шемет Дана (м. Черкаси).

2 місце – Любарська Емілія (м. Умань).

3 місце – Савченко Анна (м. Черкаси).

Церемонією нагородження цей святковий день не завершився. Після урочистостей на дітей чекала насичена екскурсія Шевченківським національним заповідником у супроводі фахівців, а також покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку.  

світлини — Шевченківського національного заповідника в Каневі

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути