chrome firefox opera safari iexplorer

Родина Крушельницьких стала символом Розстріляного Відродження

04 серпня 2021 о 13:55

4 серпня 1878 року народився Антін Крушельницький (на фото) — письменник, критик, журналіст, перекладач, педагог, громадсько-культурний діяч. У 1919 році був міністром освіти УНР. Один із понад сотні українських інтелектуалів, розстріляних у 37-ому. Родина Крушельницьких, знищена радянським режимом, стала символом Розстріляного Відродження.

Літературну діяльність розпочав ще наприкінці ХІХ ст.: писав п’єси, новели, оповідання, повісті. За прорадянську діяльність польсько-шляхетським урядом у 1932 році Крушельницький був висланий зі Львова. А вже через два роки був заарештований органами НКВС УРСР у Харкові як «один із керівників створеного на Україні центру ОУН, який ставить своєю метою повалення Радянської влади в СРСР і підготовку терористичних актів проти представників партії і уряду».

Як і більшість представників інтелігенції західноукраїнських земель, ніхто з Крушельницьких не підозрював, що совєти фактично заманювали до себе цвіт української нації, щоб знищити. Така доля спіткала і цю родину.

Родина Крушельницьких. Сидять (зліва направо) Володимира, Тарас, Марія (мати), Лариса, Антін (батько). Стоять Остап, Галя (дружина Івана), Іван, Наталя (дружина Богдана), Богдан.

У Харкові Крушельницькі жили в будинку «Слово», побудованому в кінці 1920-х років кооперативом літераторів. Цей будинок незабаром, за свідченням Івана Багряного (арештований в 1932році), отримає прізвисько «Крематорій», позаяк до 1938 року були репресовані мешканці сорока квартир цього будинку з шістдесяти восьми.

Заслання Крушельницький відбував на Соловках, там був і розстріляний у 1937-ому в урочищі Сандормох (Карелія). Сини Іван (талановитий письменник, мистецтвознавець і графік), Тарас (письменник), Богдан (економіст), Остап (дослідник кіномистецтва) та донька Володимира (лікарка-дерматолог) були розстріляні у 1934 і 1937 роках.

Соловецькі бараки

У 1941-му в НКВД спалили рукопис твору Антіна Крушельницького «Батьківщина», написаного в ув’язненні (13 зошитів). Літературна спадщина Крушельницького, та й саме його ім’я, на довгі роки були вилучені з української культури.

Усі матеріали, пов’язані з життям, науковими роботами, педагогічною діяльністю родини Крушельницьких були засекречені до 10 березня 1958 р., коли у Харківському суді було винесено вирок про реабілітацію усієї сім’ї.

На спомин відомій львівській родині Крушельницьких, яка так і не повернулася додому, на Личаківському кладовищі у Львові встановлено пам’ятний знак, з іменами загиблих у далекій Карельській землі...

За інформацією Українського інституту національної пам'ятіУкрінформ.

Розділи: Громадянська

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути