chrome firefox opera safari iexplorer

15 рядків, які розкривають душу України

01 жовтня 2021 о 19:05

«Ця невеличка поезія має 15 рядків, текст практично без тропів, хіба пару епітетів. Але це річ, яка залишиться у віках і житиме доти, поки живе Україна, бо вона розкриває душу України. І це ознака геніального митця», — говорить відомий в Україні і за її межами шевченкознавець, професор ННІ УФСК Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Василь Пахаренко.

Сьогодні у музеї «Кобзаря» він презентував книгу «Садок вишневий коло хати» — продовження серії книг «Тарас Шевченко: текст і контекст», автором ідеї і упорядником яких є Василь Іванович.

«Ідея серії „Тарас Шевченко: текст і контекст“ виникла з 10 років тому, — розповів Василь Пахаренко. — І вона така — вибрати найцікавіші твори Кобзаря і різні їх інтерпретації: філософські, релігієзнавчі, ба навіть соцреалістичні. „Садок вишневий біля хати“ вчать у 5 класі. А цей вірш не дуже для дітей, він дуже глибокий. Його важко сприйняти сучасній людині. Моя бабуся сприймала поезії Шевченка „від душі — до душі“, бо Кобзар „розмовляв“ із нею однієї мовою, а нинішня людина вже живе в іншому світі, їй треба все пояснювати. Ось чому інтерпретації потрібні».

До книжки увійшли поетичні, прозові інтерпретації, де обіграно образ вишневого садка, а також художні. Ілюстрація — робота Олега Шупляка «...хрущі над вишнями гудуть», 2005 р.

На думку шевченкознавця, поезія «Садок вишневий коло хати» розкриває образ українського раю («Поставлю хату і кімнату», — такою була мрія Шевченка до кінця життя). Власне, тому цей простий на перший погляд вірш важко перекласти іншою мовою, аби не втратити енергетику, самобутність, поезію.

Книга «Садок вишневий біля хати» з серії «Тарас Шевченко: текст і контекст» вийшла у видавництві «Брама Україна». Презентація пройшла в рамках Черкаського книжкового фестивалю, який відкрився сьогодні. Програма фестивалю — ТУТ.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути