chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні відзначають Міжнародний день студента

17 листопада 2021 о 10:38

Освіта є одним з основних прав людини, що закріплене у 26 статті Декларації прав людини, Конституції України та галузевих законах. Четверта ціль сталого розвитку ООН до 2030 року, виконання якої здійснює також і Україна, передбачає «забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх». Рівень освіти прямо впливає на доходи та зайнятість населення. А сучасне студентство – це основний політичний та економічний, інтелектуальний та інноваційний потенціал суспільства.

Студенти – не просто мобільна соціальна група, що має специфічні особливості способу життя і потреб, цінностей та інтересів. Веселі й емоційні, щирі й неповторні студентські роки… Це доросле й повноцінне життя, яке ще не увійшло в колію буденності. Це час, коли можна мріяти і здійснювати ці мрії, знаходити нових друзів і закохуватись «по вуха». Так багато сказано про ці роки і всі, хто був студентом, погоджуються з тим, що забути їх неможливо. Вважається, що це — найбезтурботніший час життя. Але чи це так для сучасних студентів?

З початком пандемії на учнів усіх закладів освіти України звалилося не мало нових проблем: це і технічні питання і психологічні. Реальність показала, що не всі заклади вищої освіти технічно підготовлені. А студенти зазначили, що досить тяжко сприймається відсутність живого спілкування, неможливість повторної здачі пропущених практичних занять, значне збільшення завдань, брак часу на виконання завдань. Взагалі важко вважати себе повноцінним студентом, на посидівши в лекційних аудиторіях, не відчувши дух alma mater. Ніде також не діваються й інші проблеми. Триває «освітня реформа» влади, яка нажаль, призводить до подальшого витіснення молодих людей на навчання та роботу до інших країн та до знищення українських вузів. Урядом задекларовано підвищення стипендій у 2022 році. Проте ніхто не відмітив, що отримати цю ж саму підвищену стипендію стало у рази складніше. Відповідно до нової системи, виплата звичайних і підвищених академічних стипендій проводиться за рейтинговими списками. Тобто за новими нормами переважна більшість студентів будуть позбавлені стипендії зовсім.

Не дивлячись на всі ці виклики сьогодення та інші можливі труднощі,  українці — дуже освічена нація. За кількістю громадян, що здобули вищу освіту, Україна посідає достойне місце серед світових держав.

Сьогодні відзначаємо Міжнародний день студента! Громадський рух «Рідна країна» та його лідер Микола Томенко вітають всіх студентів зі святом та бажють великих успіхів і твердих знань, впевненої мрії і перспективних бажань, цілеспрямованості і сміливих ідей, чудового настрою і надійних друзів. А студентські роки нехай не закінчуються з отриманням з університетського диплому, адже все наше життя — це навчання та розвиток!

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути