chrome firefox opera safari iexplorer

Музею Давнього Києва на Контрактовій площі — бути!

03 червня 2021 о 12:14

Відомі археологи, історики й громадські діячі презентували своє бачення реконструкції Подолу та Гостинного двору в Києві. Для ухвалення оптимального рішення ми продемонстрували фото з археологічних розкопок 70-х років на Контрактовії площі, де було знайдено житлово-господарський комплекс садиби 10 століття, що складався з 5 дерев‘яних споруд і включав в себе двоповерховий житловий зруб з дерев‘яною підлогою і глинобитною піччю. В ході тодішнього дослідження садиби також знайшли монети, ювелірні прикраси, художні вироби і посуд. Ці знахідки та збереженість від часів княжої України-Руси дали підстави назвати їх «Київськими Помпеями» (на фото вгорі).

Проте як і в часи Російської імперії, так і в період Радянської України, Москва всіляко обмежувала історико-археологічні дослідження періоду княжої України-Руси із зрозумілих причин.

Саме тому, ми переконливо просимо і вимагаємо від Міністерства культури відновити археологічні розкопки на території Контрактової площі з метою створення підземного археологічного музею світового рівня з експозицією in situ княжого Києва та України-Руси загалом.

На Подолі достатньо кафе і ресторанів, а от музейної території для презентації Середньовічного Києва — одного із найбільших міст Європи 10-12 століть — бракує.

Інформуємо також, що історичний факультет КНУ (декан Іван Патриляк) готовий допомогти через залучення викладачів і студентів у проведенні археологічних розкопок, а відомі вчені та громадські діячі відповідно — долучитися до пошуку міжнародних коштів для проведення дослідження.

Подяка відомому історику та археологу Любомиру Михайлині та знаному журналісту й громадському діячеві Валентину Щербачову за активну участь в сьогоднішній презентації.

Микола Томенко, очільник Громадського руху «Рідна країна»

Розділи: Громадянська

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути