chrome firefox opera safari iexplorer

У Польщі помер відомий історик Богдан Осадчук

20 жовтня 2011 о 11:27

У Польщі 19 жовтня помер видатний український інтелектуал, кавалер орденів Білого Орла та Ярослава Мудрого Богдан Осадчук.

Уродженець Коломиї, Богдан Осадчук був людиною світу. Він став легендою Центральної Європи. Коло його зацікавлень сягало і Берліна, де він останнім часом мешкав, і Варшави, і Києва. Богдан Осадчук — відомий в Європі історик, політолог, публіцист. Навчався в Берлінському університеті в 1942—1944 рр. Докторську дисертацію захистив в Українському Вільному Університеті (Мюнхен) в 1966 р.

В еміграції працював як український журналіст (зокрема, у німецьких виданнях «Українські вісті», «Die Neue Zeitung» (1950-55), «Der Tadesspiegel», швейцарська «Die Neue Zurcher Zeitung»). Богдан Осадчук є автором книг «Die Entwicklung der Kommunistischen Parteien Ostmitteleuropas» — «Розвиток комуністичних партій Центральної та Східної Європи» (1962), «Der Sowjetkommunismus-Dokumente» — «Радянський комунізм. Документи» (1964).

Разом з тим він був головним редактором «Віднови» — емігрантського журналу незалежних українських інтелектуалів.

Він також співпрацював з легендарним польським журналом «Kultura», який заснував у Парижі 1950 року Єжи Гедройць. Разом з Гедройцем Осадчук ще у далекі 50-ті розпочав нелегкий українсько-польський діалог.

Cумуємо за цією втратою, якої зазнали і Україна, і Польща, і Німеччина, громадянином якої він був.

Це був великий будівничий мостів поміж народами, рідкісна для України людина широких, дійсно світових поглядів та горизонтів.

Це була людина глибокої думки і блискітливого жарту.

Львівян та громаду Журналу «Ї» покійний вшанував, прийнявши відзнаку «За інтелектуальну відвагу».

Поховають Осадчука у Польщі 25 жовтня.

Тарас Возняк від імені тих, хто його знав і шанує.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути