chrome firefox opera safari iexplorer

Українка отримала російську літературну премію

24 лютого 2012 о 12:32
Стали відомі імена лауреатів Нової Пушкінської премії в галузі російськомовної літератури.

У «молодіжній» номінації премію одержала київська письменниця Ада Самарка, авторка любовних романів «Диявольський рай. Майже невинна» і «Кохати боляче», а також численних публікацій у журналах «Октябрь» і «Новая Юность», повідомляє Gazeta.ua.

Аду Самарку цікавлять теми дорослішання та кохання молодих. Роман «Диявольський рай. Майже невинна» присвячена відносинам зовсім юної дівчини і дорослого цинічного чоловіка. У творі «Кохати боляче» авторка розповіла історію дівчини, яка зустрілася з жорстокістю любові у ворожому середовищі.

Лауреатом першої премії став поет Владімір Салімон.

Церемонія нагородження відбудеться 26 травня, у день народження Олександра Пушкіна за старим стилем.

Премія була заснована у 2005 році фондом Олександра Жукова спільно з Державним музеєм А.С. Пушкіна та Державним музеєм-заповідником «Михайлівське». Нагороду присуджують письменникам, які пишуть російською мовою, у двох номінаціях – «За загальний творчий внесок у вітчизняну культуру» (350 тис. рублів) і «За новаторський розвиток вітчизняних культурних традицій» (200 тис. рублів).

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути