chrome firefox opera safari iexplorer

24 квітня: це цікаво знати

24 квітня 2011 о 06:06

«Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі».
Вадим Крищенко

24 квітня за григоріанським календарем 114 день року. До кінця року залишається 251 день.

У цьому році 24 квітня ми відзначаємо одне з найбільших свят усіх народів, що сповідують християнське вчення, — Великдень.

Починається воно після того, як, відправивши святкову літургію і обійшовши тричі церкву, священик, відкриваючи двері храму, тричі виголосить: “Христос воскрес!” і йому всі, як один дадуть відповідь: ”Воістину воскрес!”. Потім відбувається освячення пасок та крашанок. Після цього люди, йдучи додому, вже вітаються “Христос воскрес!”

З Великоднем, який у дохристиянські часи символізував пробудження природи, пов’язано багато різних повір’їв. Наприклад, колись, повернувшись з всеношної додому, господар з освяченими паскою та крашанками обходив всю домашню худобу, щоб вигнати “нечистий дух”. І вже тоді сім’я сідала до столу — розговлятися.

Залишаючи одну паску і кілька крашанок до кінця свят, іншими христосувались, тобто, вітали одне одного. Більшість з цих звичаїв збереглося й дотепер.

За церковним календарем 24 квітня вшановують мученика Антипа, преподобних Якова Желєзноборовського і Якова сподвижника його, святого Варсонофія. Мучеників Прокесса і Мартиніана, преподобного Фармуфія.

Іменинниками 24 квітня є:
Антип, Григорій, Яків.

24 квітня народились:
1803 — Олександр Духнович, український письменник, культурний діяч, педагог.
1872 – Юрій Кміт, український письменник, літературознавець, етнограф.
1920 — Дмитро Білоус, український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».

Події 24 квітня:
1646 – укладено Ужгородську церковну унію — акт церковного об'єднання з Римом 63 закарпатських священиків Мукачівської православної єпархії. Укладено її було з умовою збереження східного обряду, правом вибору єпископа, що його Рим мав лише затверджувати і правом користування привілеями римо-католицького кліру.
1949 — у Києві урочисто відкрито літературно-художній музей Тараса Шевченка.

24 квітня святкують:

Пасху (Великдень)
Міжнародний день солідарності молоді

Чи знаєте ви, що:

У дохристиянські часи Великдень був не лише святом перемоги весни над зимою, але й святом подружньої любові та злагоди в родині.

Цього дня волхви ходили від хати до хати і сповіщали всіх: «Радуйтеся, син Божий воскрес!». На Великдень, за віруваннями слов’ян, воскресав бог життя — Сонце — і весь світ радів воскресінню, народженню любові, доброти, надії та радості життя.

Наші предки вважали, що у цей день Господь відчиняє небо і через небесні ворота приносить у людські душі очисний вогонь.

Обов’язковими атрибутами свята були коровай (сучасна паска), посипана пшоном, що символізувала народження і повноту життя, та писанка.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути