chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відбувся фестиваль «Берлибашський бануш»

10 травня 2011 о 08:36

На Закарпатті вшосте відбувся фестиваль «Берлибашський бануш». Головною родзинкою свята стало приготування місцевої страви — банушу, який варять на відкритому вогні і виключно із натуральних продуктів. Смачно, а головне здорове попоїсти приїхали сотні туристів і не лише з України.

«Мені дуже подобається тут працювати. Я із захопленням дивлюся, як тут вміють гуртуватися селяни задля роботи, відпочинку. Це дуже добре», — каже волонтер Корпусу Миру (США) Алекс Кемпбелл.

«Закарпаття — край, де чи не щотижня проводять фестивалі. Проте, кожен із них по-своєму автентичний», — зазначив громадянин США Шон Ендрю.

Бануш на Рахівщині готують за спеціальним рецептом, якому уже сотні років. Його передають у кожній родині з покоління в покоління.

«Можна приготувати: для цього треба домашню сметану, не магазинну, кукурудзяну муку і добре мішати. Мішати поки не буде масло. От тоді й вийде гуцульська страва – бануш», — зазначила Ольга Романюк.

«Коли вівці виганяли на полонину, то потім отримували домашню сметану, і з якої готували гуцульську страву — бануш. Там де бануш, там достаток і добробут», — каже голова сільради с.Костилівка Ольга Сметанюк.

Смачного банушу не уявляють без домашнього гуцульського сиру. Аби він був і справді добрий, вівці повинні пастись на полонині і споживати лише натуральні продукти. За 5 місяців випасу — збирають близько тонни молочного продукту.

Зазивають на бануш звуком трембіти. Цей інструмент використовують і на полонині.

 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути