chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові реконструювали перший футбольний матч

15 липня 2011 о 13:38

Копанка — так колись називали футбол на Львівщині. Перший турнір з цієї гри 117-тирічної давнини — реконструювали у Львові. Тоді суперниками українців були поляки. Для них цей матч також став першим офіційним. Зустріч львів'ян та краків`ян завершилася перемогою господарів. Як і більше століття тому, на поле у Стрийському парку вийшло 22 футболіста.

У 1894 році футбол був грою джентльменів. Особливих правил не існувало. Заборонялися лише  підкати та штовханина, а м`яч  ганяли, як заманеться. Замість воріт були прапорці. Краєзнавець Петро Радковець сьогодні у ролі судді. Каже, сторіччя тому футбольне поле було завдовжки 100 і завширшки 60 метрів. Тоді  для глядачів, і для футболістів це була радше забава.

Дослідник українського футболу, журналіст Іван Яремко переконаний, що  відтоді в Україні почалася футбольна ера. Єдиний м`яч у тодішній грі забили львів`яни. Краків`яни мали намір відігратися, але гру припинили.  Перший матч в історії України тривав усього 6 хвилин. Утім, автор першого голу став для львів`ян героєм.

Теперішній футбольний матч реконструювали юні гравці. Усе інше — як 117 років тому. Спортсмени вийшли на поле у білих сорочках. За команду з Кракова грали у синіх штанях,  львів`яни — у попелястих. Хіба що глядачів побільшало на кілька тисяч.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути