chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві встановлять третій Вічний вогонь

03 серпня 2011 о 16:58

До дня вшанування пам'яті розстріляних у Бабиному Яру — 29 вересня 2011 року — влада запланувала встановити біля Монументу жертвам Бабиного Яру третій в Києві Вічний вогонь.

Відповідний пункт прописаний у плані заходів до 70-х роковин трагедії у Бабиному Яру. Про це повідомив голова комісії з питань культури та туризму Олександр Бригинець, повідомили УНН в його прес-службі.

«Я з повагою ставлюсь до всіх жертв тієї війни, війни, на якій загинув мій дід. Та є своя логіка в тому, що сьогодні вся наша повага до загиблих сконцентрована на одному „вічному вогні“ – на схилах Дніпра в парку Слави. Інший вогонь на території Меморіального комплексу „Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр.“ зовсім не „вічний“, бо задля економії працює лише вряди-годи. Навіщо знадобився ще один, третій, вічний вогонь зрозуміти не можу. Невже для того, щоб розділити загиблих? Чи, може, йдеться про чергову показуху і бажання влади в авральному порядку поставити „галочку“, вдаючи турботу про загиблих?», — дивується О.Бригинець.

До дня вшанування жертв залишилось близько 40 робочих днів, але на сьогодні роботи щодо згаданого проекту перебувають на нульовому рівні: є рішення і доручення, але досі не проведено тендер, немає ані проекту конструкції вічного вогню, ні розробки технічних умов, не ведуться роботи із прокладання труб, хоча для облаштування Вічного вогню, на думку «Київгазу», треба не менше 85 робочих днів.

На думку депутата, дивною виглядає ситуація, коли влада до 70-річчя початку Великої вітчизняної війни, до 65-річча Перемоги не знайшла грошей на поновлення роботи вже існуючого Вічного вогню біля Батьківщина-матері, але несподівано вирішила показово вшанувати саме вічним вогнем 70-річчя трагедії Бабиного Яру.

Довідка УНН

Щороку 29 вересня у Бабин Яр приходять, щоб вшанувати пам′ять розстріляних киян та полонених. Бабин Яр як місце масових страт проіснував рівно два роки — з 29 вересня 1941 по 29 вересня 43-го. Число його жертв сягає 150 тисяч осіб.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути