chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні та Грузії вшанують пам’ять Гонгадзе

13 вересня 2011 о 13:00

«У Києві початок акції о 18:30 на Майдані Незалежності біля Монументу. Запаливши свічки, ми рушимона вул. Банкову до Адміністрації Президента з вимогами до влади. Біля Адміністрації ми згадаємо всіх журналістів, які загинули чи зникли безвісти за роки незалежності України та вшануємо їх хвилиною мовчання», — повідомили у прес-службі ГО «Відсіч».

В Тбілісі вечір пам’яті відбудеться біля посольства України в Грузії (вул. Оніашвілі, 75). Початок заходів о 19.30 (за місцевим часом).

«Незважаючи на те, що замовники названі, складається враження, що провину хочуть звалити на мертвого міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, аби «найбільші» замовники залишились на свободі», — наголошують організатори.

За їх словами, список зниклих журналістів поповнюється. «Більше року тому зник засновник і видавець харківської газети «Новий стиль» Василь Климентьєв. Міліція завела справу про навмисне вбивство і каже, що його вже немає серед живих»,- йдеться в повідомленні.

Також, наголошують у «Відсічі», міжнародні організації констатують значне збільшення порушень свободи слова, тиску на ЗМІ та спроб запровадити цензуру в Україні. «Повертаються часи, за яких був вбитий ГеоргійГонгадзе. З’являються ті ж темники, ті ж переслідування, ті ж прослуховування», — читаємо в повідомленні.

За словами організаторів, акції проходитимуть без будь-якої партійної та організаційної символіки. «Навіть символіка на футболках чи кепках вважатиметься цинічним самопіаром на смерті загиблих», — зазначають вони.

О 12:00 в Києві на мості над вул. Інститутською активісти вивішать банер «Георгій, ми пам'ятаємо».

Вечори пам'яті також пройдуть:

у Львові, біля пам’ятника  Т. Шевченку, початок о 18:30;

у Харкові, на Майдані Свободи, початок о 18:30;

в Одесі, біля пам'ятника Т. Шевченку, початок о 19:00;

в Івано-Франківську, на Вічевому Майдані, початок о 18:30;

у  Черкасах, на площі Соборній, біля облдержадміністрації, початок о 19:00;

у Маріуполі, на Театральній площі, біля пам'ятника жертвам Голодомору та політичних репресій, початок о 17:00;

у  Рівному, біля приміщення телеканалу РТБ на Котляревського, 20 а, початок о 18:30;

у Дрогобичі, біля пам'ятника Т. Шевченку, початок о 19:30.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути