chrome firefox opera safari iexplorer

На першу українську бієнале в «Мистецький Арсенал» приїдуть митці з 40 країн

11 січня 2012 о 17:42

На I Київській міжнародній бієнале сучасного мистецтва ARSENALE, що пройде з 17 травня по 31 липня, планується представити роботи близько 100 найвідоміших сучасних художників з понад сорока країн світу — від США до Австралії, країн Азії та Європи.

Як зазначають організатори, цей перший український проект національного масштабу покликаний заповнити наявну нішу, ставши аналогом всесвітньо відомих бієнале.

Мета проекту – сформувати нову прогресивну державну культурну політику в країні та сформувати образ України у світі як розвиненої європейської держави. Крім того, бієнале покликана стимулювати розвиток сучасного вітчизняного мистецтва та інтегрувати його до світового арт-простору (висвітлення події здійснюватиметься 3000 закордонних та вітчизняних ЗМІ).

Головний проект бієнале є кураторським проектом, що створюється під керівництвом британського куратора Девіда Елліотта. В експозиції (площа – близько 15 000 кв.м) будуть презентовані усі наявні види сучасного мистецтва від традиційних живопису, фото та скульптури до об’ємних інсталяцій та медіа проекцій. Роботи будуть створені спеціально для проекту або ж відібрані куратором серед останніх творів художників — тож головний проект презентуватиме найактуальніше сучасне мистецтво.

Відбір робіт здійснюється виключно куратором бієнале згідно з темою “Найкращі часи, найгірші часи. Відродження та апокаліпсис у сучасному мистецтві”.

Спеціальний проект бієнале буде здійснено під керівництвом відомих українського та польського кураторів Олександра Соловйов та Фабіо Кавалуччі. Головним акцентом проекта стане презентация світові творчости близько 60 найцікавіших молодих українських та польських митців (експозиційна площа — 8000 кв.м). Особливої ваги спільний україно-польський проект набирає у переддень Чемпіонату Євро 2012.

Планується, що деякі роботи з цього проекту можуть скласти основу майбутньої колекції сучасного мистецтва музею, який має відкритися в Мистецькому Арсеналі після завершення реконструкції.

У рамках ARSENALE відбудеться головна інтелектуальна подія року: Теоретично-дискусійна платформа бієнале: серія дискусій та обговорень найактуальніших проблем сучасного мистецтва, що проходитиме під керівництвом знаного російського куратора та мистецтвознавця Катерини Дьоготь. У її роботі візьмуть участь провідні світові теоретики мистецтва, філософи, культурологи та арт-критики.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути