chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні в Україні починається фестиваль французьких фільмів

26 січня 2012 о 11:20

Ніщо так не гріє холодними зимовими днями й не дає пережити цей нелегкий період із мінімальними втратами для психіки, як знання, що існують у цьому світі сталі й незмінні традиції. Родинні застілля, глінтвейн, вертеп і... «Вечори французького кіно». Виявляється, Французький культурний інститут в Україні балує нас своїм фірмовим кінематографом уже сім років поспіль. І якщо раніше такий міні–фестиваль сприймали як екзотику, сьогодні — це данність.

Частина картин iз програми вже знайома нашим кіноманам. Компанія «Артхаус Трафік», що представляє «Вечори французького кіно», показувала деякі фільми ще на Одеському кінофестивалі. Так, це «Артист» (The Artist, реж. Мішель Хазанавічус) — одна з найкращих прем’єр 2011 року, картина, що претендує на «Оскар» і, зважаючи на сентиментальне ставлення американських кінокритиків, це чорно–біле кіно має значні шанси отримати відзнаку Американської кіноакадемії.

Відбірники Одеського кінофесту спіймали «Артиста» в Каннах, де виконавець головної ролі — зірки німого кіно — Жан Дюжарден отримав відзнаку за кращу чоловічу роль. Фільм відкривав український кінофестиваль, тепер же, підігріваючи ажіотаж, його лише один раз покажуть у Києві (на жаль, інші міста, де пройдуть «Вечори», обійдуться без цієї красивої стрічки). Ще одне нагадування про липневі фестивальні дні — «Дівчисько» (Tomboy, реж. Селін Ш’ямма), гран–прі ОМКФ. Психологічна драма про становлення підліткової сексуальності. Продовжує розкривати тему сучасного життя французької молоді фільм «17 дівчат» (17 Filles, реж. Дельфін Кулен, Мюріель Кулен) — кіноісторія, побудована на реальних подіях про те, як група дівчаток вирішила стати мамами заради приколу і що з того вийшло. Є у програмі і трохи фантастики — від режисера фільму «Ірина Палм робить це краще» Сема Гарбарскі. Картина «Далеко по сусідству» (Quartier lointain) після того, як головний герой вдаряється головою, відносить глядача на 40 років у минуле і розігрує сценки на тему «А що було би, якби все можна було змінити ще тоді» (фільм побудовано на мотивах однойменного коміксу–манга).

Відкриється фестиваль фільмом із добре знайомою нам й улюбленою Ізабель Юппер: «Мій найжахливіший кошмар» (Mon pire cauchemar, реж. Анн Фонтен). Це саме те кіно, за яке ми любимо французький кінематограф, — легке, веселе, іскристе. Про що? Самі дізнайтеся — краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Графік «Вечорів» в інших містах: Київ (кінотеатр «Київ»), Дніпропетровськ, Запоріжжя, Чернівці — з 26 січня, Одеса — з 1 лютого, Харків та Вінниця — з 2 лютого, Донецьк — з 16 лютого, Львів — з 23 лютого.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути