chrome firefox opera safari iexplorer

Київський театр «Колесо» на межі руйнації

14 лютого 2012 о 12:23

Андріївському узвозу через заморожене будівництво загрожує знищення, впевнені захисники історичних пам'яток.

Як йдеться в сюжеті ТСН, зараз на Андріївському узвозі величезні копані, ніяких загорож, а тротуар перетворився на суцільну ковзанку, над яким до того ж ще й висять півметрові бурульки. Велику небезпеку в такій реставрації бачить голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець.

За його словами, коли біля історичних будинків, які стоять на пласкому фундаменті, є котловани, підземні води починають вимивати пісок в ці котловани. У результаті фундаменти просідають, стіни тріскаються, і в результаті будинки розпадаються.

Саме в такій ситуації опинилась і будівля театру «Колесо». Генпідрядник будівництва у свою чергу твердить, що зимова зупинка була плановою. Під землею, мовляв, чимало комунікацій, яким морозне будівництво може зашкодити.

«Земля в цьому випадку не копається. а відколюється. І є велика загроза пошкодити мережі», — пояснює гендиректор організації-підрядниці Василь Тимкович.

І додає, що жодної небезпеки для будівель немає, бо ще восени на узвозі проклали зливну каналізацію. Раніше, мовляв, цього не було. «Зараз наше завдання цю воду правильно направити, щоб вона стекла. Ми це і робимо. Тобто вона не буде як раніше зверху текти, а в каналізації», — пояснює Тимкович.

Та спокій будівельників не поділяють у Мінкульті. Керівник головного управління міністерства Сергій Данилович повідомив, що дозволів та погодження на реставрацію Мінкульт не давав.

Висновок — всі роботи велися незаконно. Тож в Мінкульті кажуть, мають усі підстави йти до суду. Адже узвіз — об'єкт державної культурної спадщини і охороняється законом. Однак для забудовника і проектувальника такі заяви стали новиною – ніяких скарг чи побажань щодо перегляду проекту реставрації вони не отримували.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути