chrome firefox opera safari iexplorer

Мінприроди не дасть лісникам зруйнувати систему заповідних територій

29 лютого 2012 о 17:05

Мінприроди України звернулося до Міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка з проханням невідкладно завершити передачу національних парків і заповідників, підпорядкованих Держлісагентву, у відання Мінприроди.

Екологи переконані, що цей крок зроблений міністерством у відповідь на звернення сотень українців і громадських організацій.

«Мінприроди як центральний орган виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів, стурбоване ситуацією, що склалася з управлінням установами природно-заповідного фонду, які знаходяться в підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів. Всього у його підпорядкуванні знаходиться 6 природних заповідників та 5 національних природних парків загальною площею 218,7 тис гектарів, в яких працює близько тисячі кваліфікованих спеціалістів» – йдеться в заяві Мінприроди.

Зі свого боку, Міністерство екології та природних ресурсів запевнило, що готове забезпечити у 2012 та наступних роках фінансування й організацію роботи цих природних заповідників та національних природних парків.

Нагадаємо, що Національний екологічний центр України (НЕЦУ) та представники інших громадських екологічних організації заявляли, що Державним бюджетом на 2012 рік не передбачені кошти для утримання територій природно-заповідного фонду, підпорядкованих Держлісагенству.

Готуючи Держбюджет на 2012 рік, урядом відповідний вище код програмної класифікації видатків 1901080 на фінансування заповідних територій Держлісагентства з Державного бюджету було виключено.

Окрім того, в Додатку 3 до Закону «Про Державний бюджет на 2012 рік» був зазначений лише код програмної класифікації видатків та кредитування 1901060 – «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів у лісовому фонді». Тобто, лісові установи ПЗФ тепер мають фінансуватися на загальних підставах із такими господарськими суб’єктами як держлісгоспи.

Власне джерело НЕЦУ повідомляло, що вже в березні 2012 року можуть бути проблеми з заробітної платні працівників нацпарків у зв’язку із переоформленням таких видатків на іншу бюджетну програму.

Разом з тим, вже понад рік в Мінприроди розроблено, погоджено із зацікавленими міністерствами та іншими центральними органами державної влади проекти указів Президента України «Про підпорядкування природних заповідників Міністерству екології та природних ресурсів» та «Про підпорядкування природних заповідників та національних природних парків Міністерству екології та природних ресурсів України».

Громадські екологічні організації висловлюють свою підтримку позиції Мінприроди та вважають, що перепідпорядкування заповідних територій Держлісагентства в управління Мінприроди збереже їх національний статус.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Довкілля

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути