chrome firefox opera safari iexplorer

Українці масово скуповують автомобілі

15 лютого 2012 о 10:43

Українці більше купують легкові машини. У січні цього року – їх продали на третину більше ніж у січні минулого. А всього в Україні придбали майже 15 з половиною тисяч автівок. Про це повідомляє асоціація Укравтопром. Одні експерти пов’язують таку тенденцію із поліпшенням економічної ситуації в Україні, інші не поділяють таких висновків.

За інформацією Укравтопрому, найкраще в Україні продаються машини марки «Хюндаї». Цього року вона обігнала традиційного лідера українського авторинку ВАЗ, щоправда лише на 16 автівок.

Більшість куплених автомобілів – нові, розповідає головний редактор автомобільного тижневика «Автоцентр» Сергій Матусяк. І тенденція зростання продажів протягом року зберігатиметься, прогнозує він.

«Всі прогнозують зріст продажів у 2012 році порівняно з минулим роком, але невеличкий – відсотків на 20. Великі продажі у січні пов’язані з тим, що в автодилерів залишилося багато автомобілів минулого року випуску. У них завдання – продати їх якомога швидше, тому на машини зараз видають дуже вигідні умови – знижки, різноманітні акції», – розповідає Сергій Матусяк.

Такою січневою акцією скористалася киянка Олена. Продавши попередню іномарку, вона придбала хетчбек однієї з японських фірми. І скористалася знижкою – понад тисяча євро.

«Потрапили в період, коли був розпродаж машин 2011 року випуску. Взагалі знижки залежать від вартості машини – від 600 євро десь до 2 з половиною, чим дорожча машина – тим більша знижка», – розповіла Олена.

Продажі, порівняно з 2011 роком, дійсно суттєво зросили – але їм ще дуже далеко до докризових показників, зауважують економісти. Наприклад, у січні 2008 українці купили 47 тисяч автівок, а в січні 2012 – втричі менше.

Чи є це свідченням поліпшення економічної ситуації в Україні?

Водночас зростання продажів авто все ж свідчить про часткове поліпшення економічної ситуації в країні, стверджує економіст Олександр Жолудь. «Ми маємо певне покращення. Є і зростання ВВП, і зростання доходів, наприклад, зарплат. Як обраховує Державна служба статистики, зарплати зросли на 18%. Прибутки зросли, відповідно і купівля зростає. Також банки починають потроху виходити з пропозиціями автокредитування, що зникло одразу після кризи і це відповідно також дозволяє продавати більше автівок, торік», – зазначає Олександр Жолудь.

Але висновки Олександра Жолудя поділяють не всі українські експерти. Зокрема, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник стверджує, що в українській економіці спостерігаються симптоми подібні грецьким. Про це він сказав в ефірі одного з українських телеканалів. На думку Пинзеника, країна стикається з неможливістю обслуговувати старі борги. Водночас зростають ризики для обмінного курсу. Також залишається не оздоровленою банківська сфера.

Кількість придбаних нових легкових автомобілів в Україні торік становила 216 тисяч (це на третину більше ніж позаминулого). Водночас, в останньому докризовому – 2008 – році українці придбали понад 600 тисяч авто.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути