chrome firefox opera safari iexplorer

Українців змусять платити штраф 10 тис грн за куріння у громадських місцях

14 березня 2012 о 08:43

Депутати хочуть заборонити українцям паління, щонайменше, у громадських місцях. Штрафи за порушення сягають 10 тисяч гривень.

Як повідомляє ТСН, перше коло законопроект вже пройшов. Втім, противників у нього достатньо як в депутатській залі, так і на вулицях. До переліку заборонених для куріння місць ввійшли ресторани, метро, транспортні зупинки, лікарні, стадіони.

Закрити обіцяють навіть святу святих Верховної ради — курильню, де весь час виникають таємні переговори та інформація, яка випереджає події.

Незгодні з тютюновою забороною депутати вже обіцяють палити у сесійній залі, та запрошують журналістів курити на балконах. Водночас автори закону заявляють, що у виробників цигарок у парламенті сильне лоббі.

На це вони відповідають смертельною статистикою: в Україні щодня налічується 440 смертей від раку. Пасивні курці — у зоні ризику не менше, ніж ті, хто тримає в руках цигарку. Депутати також посилаються на світовий досвід. Так в Ірландії за паління в пабі загрожує штраф у 3 тисячі євро.

У США в деяких штатах курити не можна навіть на вулиці. У Європі дискутують навіть про заборону курити у власних автомобілях. У Канаді та частково у США таку заборону вже запровадили: курити не можна, якщо в машині є діти.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути