chrome firefox opera safari iexplorer

В будівлі Київради знищується бібліотека

24 травня 2012 о 12:30

Бригинець звернувся з депутатським запитом до О. Попова та Г. Гереги з проханням вжити заходів направлених на збереження бібліотеки, яка розміщується в адміністративному будинку Київради.

Наразі бібліотека не може нормально функціонувати через відсутність відповідного приміщення. Про це повідомила «Рідній країні» прес-служба депутата Київради (БЮТ-Батьківщина), голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

«Л. Черновецький розпочав знищення бібліотек, зараз воно продовжується. Тому я звернувся до О. Попова і Г. Гереги з проханням виправити ситуацію та надати можливість бібліотеці нормально функціонувати», — повідомив О. Бригинець.

Депутат розповів, що з початку заснування (1949 року) зазначена бібліотека розташовувалась в адмінбудинку Київради на вул. Хрещатик, 36 і займала площу 200 м². Бібліотека мала три кімнати: абонемент, читальний зал та книгосховище.

У 2006 році в зв’язку з ремонтом будівлі бібліотеку переселили: читальний зал у будиночок у дворі, а решту книг у підвал.

У червні 2007 року бібліотеку перенесли в приміщення на 11-му поверсі адмінбудинку. Більшу частину книг зв’язали у пачки і склали в мішки. Вся література була спущена у сирий підвал, вона знаходилась там два роки.

Згодом бібліотеку перемістили в інше приміщення (на11 поверсі), меншою площею. Як і раніше 2/3 фонду знаходились в підвалі, і лише в 2011 році бібліотеці надали друге приміщення в підвалі – сухе і відремонтоване.

«В зв’язку з безкінечним переїздом, відсутністю читального залу та неповного книжкового фонду бібліотекою втрачена значна кількість читачів. Через перебування книжок у підвальному приміщенні велика кількість книг була зіпсована: фонд бібліотеки зменшився від 60 тис. примірників до 40 тис. Для нормальної роботи бібліотеку лише потрібно забезпечити відповідним приміщенням та надати умови для розміщення читальних фондів», — зазначив О. Бригинець.

Бригинець висловив сподівання, що, можливо, в зв’язку з запланованою великою кількістю скорочень в КМДА, звільниться відповідне приміщення, в яке можна буде пересилити бібліотеку.

Депутат також наголосив на тому, що в цій бібліотеці, як і всіх муніципальних, книжковий фонд фактично не поповнюється.

Бібліотекою користується Київська міська рада, Київська міська державна адміністрація та її управління. На сьогоднішній день бібліотека не в змозі задовольнити потребу читачів у книзі. Зараз замість 1000 читачів, як це було до 2006 року, бібліотека має 480, тобто вдвічі менше. У 2011 році у бібліотеці було 480 читачів, 5280 – відвідувань, 15840 – книговидача.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути