chrome firefox opera safari iexplorer

Влада обманула ветеранів з житлом

10 травня 2012 о 12:47

Героям Великої Вітчизняної видали ордери на квартири, але люди похилого віку другий рік не можуть заселитися в отримане житло.

Про це пише «Комсомольська правда», з посиланням на ветеранів, яких цинічно обдурили.

Два роки тому, до 65-річного ювілею Перемоги, Кабмін прийняв постанову виділити квартири київським ветеранам-інвалідам I групи, які стояли в черзі на житло. І в березні минулого року пенсіонерам урочисто вручили ордери.

Усе це навіть показали по телебаченню. Але показуха закінчилася – і про ветеранів забули. Багатоповерхівку на вулиці Леніна в Бортничах, куди повинні були заселити п'ять пенсіонерів із сім'ями, до цих пір не здали в експлуатацію, хоча вона готова на 95%.

«Коли нам давали ордери, то запевнили, що будинок повністю зданий і через місяць ми зможемо туди заїхати і жити. Коли ж ми прибули подивитися, виявилося, що багатоповерхівка не добудована!», — розповів 91-річний ветеран війни Олексій Яковенко.

Виявилося, замість того щоб купити ветеранам квартири в будинку, який вже зданий в експлуатацію, Головне управління житлового забезпечення КМДА інвестувало їх в споруджуваний будинок, оскільки так дешевше. Нині ж з'ясувалося, щоб здати будинок, потрібно вкласти ще чимало грошей.

«За інформацією забудовника, будинок буде зданий в третьому кварталі цього року», — повідомили в управлінні житлового забезпечення.

«Влада і забудовник тільки годують „сніданками“, постійно змінюючи дату здачі будинку. Куди ми тільки не зверталися. В адміністрації президента сказали, що винна столична влада. Ті звинувачують забудовників, які в свою чергу нарікають на кризу. Скільки нам тут залишилося, але пожити по-людськи не дають», — сказав 87-річний ветеран Микола Потій.

У Головному управлінні житлового забезпечення пояснили, що вони не купили ветеранам готові квартири, бо тендер виграв забудовник з незакінченим будівництвом.

«Ми вибрали ці квартири, так як даний забудовник виграв тендер. Будинок повинні були ввести в експлуатацію ще навесні минулого року, коли ми виділили ордери на квартири. Але сталася затримка через проблеми з фінансуванням – здача будинку перенеслася», — пояснив начальник управління Володимир Денисенко.

Щоправда, аналітики переконані в іншому, мовляв, у міськадміністрації «існує будівельне лобі», тож найімовірніше, вони ж ініціювали те, щоб міська влада купили квартири у конкретного забудовника.

«Випадки, коли ветеранам обіцяють квартири, а замість цього дають ордери в недобудованому будинку, в Києві не поодинокі. Була ситуація, коли в будинку на вулиці Срібнокільська на Позняках виділили квартири депутатам Верховної Ради і ветеранам. Так в секції, де жили ветерани, не працював ліфт і не було газу, а пенсіонери просто на цеглинах готували їжу. А у депутатів все було гаразд», — розповів директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

9 травня ветерани планували влаштувати мітинг під стінами столичної міськадміністрації. Коли київська влада дізналися про це, а також і те, що про будівництвом цікавиться преса, то негайно запропонували компромісне рішення: створили комісію, а ветеранам щотижня пообіцяли звітувати про виконану роботу.

«Секція „А“, де ветерани мають квартири, буде здана до кінця липня. Ми все зробимо вчасно», — запевнив нас гендиректор компанії-забудовника Юрій Мацієвський.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути