chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську закривають найстаріший ринок міста

12 липня 2012 о 10:48

Територію найстарішого у Дніпропетровську ринку «Нагірний» відвели під будівництво розважального центру, сам ринок влада закриває. Торгівцям повідомили: мусять прибрати свої ятки, інакше їх знесуть бульдозерами. Але підприємці ринку переконують, що рішення влади незаконне. Вони вже провели акції протесту під облдержадміністрацією та міською радою, тепер готові їхати й до столиці. Водночас влада запевняє у законності майбутнього будівництва. Ринок діє з 19-го століття. Наразі тут постійно працює понад 300 приватних підприємців. Крім того, тут торгують молочною продукцією та городиною селяни.

55-річна Галина Шмигаль торгує садовиною та городиною на цьому ринку більше 20 років. Каже, у селі Павлоградського району, звідки приїздить, роботи для більшості мешканців немає, отож змушені продавати вирощене. Якщо ринок закриють, як годувати родину, не знає: до інших ринків міста далеко, та й збори там у кілька разів вищі.

Я навіть не знаю, що буде без цього ринку. Це єдиний наш прибуток з чоловіком
Галина Шмигаль

«Я навіть не знаю, що буде без цього ринку. Це єдиний наш прибуток з чоловіком. Як для себе вирощуємо, без хімікатів. Містове платимо 45 гривень за місце і 6 гривень лабораторії, проходить продукція експертизу щодня», – розказала Радіо Свобода селянка.

Таких торгівців, як пані Галина, на ринку більшість – пенсіонери, безробітні селяни. Торгували свіжими овочами та фруктами роками, у кожного – свої постійні покупці, тепер не розуміють, чому ринок збираються закрити на догоду приватному забудовнику. Вони вже провели дві акції протесту, назбирали понад тисячу підписів невдоволених покупців.

Продавці впевнені: майбутнє будівництво незаконне – керівництво ринку не попередило їх про закриття за рік, як цього вимагає урядова постанова. Та й компанія-забудовник не надала жодного дозвільного документа на спорудження торговельно-розважального центру, тільки показала оголошення в газеті про громадські слухання, та й тих, переконана голова ініціативної групи Юлія Джаріашвілі, насправді не проводили.

Ринок спеціально довели до такого стану, як зараз, щоб потім сказати: ринок нікому не потрібен, давайте закриємо
Юлія Джаріашвілі

«Там ще треба подивитись, продали чи передали цю територію? Ми не можемо отримати цей документ, наші вимоги ігнорують. Ринок спеціально довели до такого стану, як зараз, щоб потім сказати: ринок нікому не потрібен, давайте закриємо», – сказала Радіо Свобода голова ініціативної групи торгівців.

Торгувати овочами в хімічній лабораторії?

У Дніпропетровській міській раді усі звинувачення відкидають. Кажуть, упродовж останніх десяти років усю територію ринку поступово скупив приватний інвестор, тепер він ініціює спорудження торговельного центру і має всі дозволи. Ринок же як не відповідний сучасним вимогам, кажуть у міськраді, час закрити. А проблеми торгівців обіцяють вирішити – надати торговельні місця на інших ринках або створити новий базар.

Ми з власником домовимось і дамо людям хоча б два-три місяці, щоб вони привели свої справи до ладу
Ірина Зайцева

«Ми з власником домовимось і дамо людям хоча б два-три місяці, щоб вони привели свої справи до ладу. Нам також належить допомогти людям знайти місця на інших ринках», – заявила заступник міського голови Ірина Зайцева.

Продавці в обіцянки влади не вірять: перше приміщення, в якому їм запропонували вести торгівлю, виявилось непристосованим – це колишня хімічна лабораторія. Водночас підприємців попередили: якщо не приберуть з ринку своїх полиць, через тиждень їх зрівняють із землею бульдозерами.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути