chrome firefox opera safari iexplorer

Виявлено перші неприємні «сюрпризи» при зарахуванні абітурієнтів до ВНЗ

03 серпня 2012 о 10:13

1 липня розпочався найважливіший та водночас найвідповідальніший етап вступної кампанії до вищих навчальних закладів — оприлюднення списків рекомендованих до зарахування та саме зарахування вступників на обрані напрями. Як і передбачалося, вже на початку першої “хвилі” не обійшлося без прикрих несподіванок.

Найбільше хвилювання в абітурієнтів викликає відсутність офіційного Інтернет-ресурсу, де б можна було ознайомитися із списками рекомендованих до зарахування. Попри обіцянку міністра, не всі ВНЗ оприлюднили на своїх веб-сторінках рейтинги вступників, а тому абітурієнтам самостійно потрібно їхати у приймальні комісії та шукати своє прізвище на інформамаційних стендах.

Наприклад, один з найрейтинговіших ВНЗ країни - Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" оприлюднив лише списки рекомендованих до зарахування, однак рейтингових списків усіх абітурієнтів, які подавалися до участі у конкурсному відборі немає. Нагадаємо, що це суперечить Умовам прийому, які зобов'язують ВНЗ оприлюднювати загальні рейтингові списки усіх абітурієнтів з зазначенням рекомендованих до зарахування, незалежно від того скільки їх зареєстровано для участі у конкурсі.

Окрім цього, деякі навчальні заклади вже розпочали обдзвонювати тих абітурієнтів, яких не було рекомендовано до зарахування у першій хвилі, однак які мають всі шанси потрапити до списку рекомендованих до зарахування у другій, та пропонують їм приносити оригінали документів. Паралельно приймальні комісії деяких ВНЗ телефонують також до тих вступників, які за їхніми прогнозами не мають шансів навчатися за кошт державного бюджету, та рекомендують вже проносити оригінали й підписувати контракт, проплативши перед цим кошти за навчання.

Найбільше скарг надійшло від абітурієнтів, які вступають до Київського національного лінгвістичного університету. У ВНЗ вже оприлюднено списки абітурієнтів, які можуть подавати оригінали документів та укладати договір про навчання за кошти фізичних осіб (контракт) з гарантією повної компенсації витрат на навчання. У випадку, якщо зазначені абітурієнти до 15.00 06 серпня 2012 р. цього не зроблять, вони втрачають право на зарахування до Університету на контрактну форму навчання. Такі дії приймальної комісії є неправомірними та суперечать розділу 17 Умов Прийому до ВНЗ, затверджених МОНМСУ, який гарантує вступнику вільний вибір місця навчання. Як відомо, зарахування на платну форму відбувається лише після оприлюднення наказу про зарахування абітурієнтів за державним замовленням (п.18.3 Умов Прийому до ВНЗ), тобто після 11 серпня.

 

У гонитві за оригіналами відзначився Миколаївський національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, де приймальна комісія свідомо порушила Правила прийому. Там абітурієнта не внесли до рейтингових списків через те, що він не приніс оригіналів документів. Як відомо, вступники подають оригінали документів лише тоді, коли пересвідчаться, що їх рекомендовано до зарахування та знайдуть себе у відповідному списку. Наразі з допомогою мережі ОПОРА абітурієнт, який зник зі списку, підготував скаргу у Міністерство на дії приймальної комісії. Для себе хлопець вже вирішив, що для навчання обере інший виш.

У іншому ВНЗ Києва - Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана - кількість абітурієнтів у списках рекомендованих до зарахування значно перевищує квоти держзамовлення, які булиоприлюднені раніше. Тому, абітурієнти не знають, чи можуть подавати оригінали документів, адже немає гарантії, що вони будуть навчатися на місцях державного замовлення, та чи їм пізніше не буде запропоновано контрактну форму навчання. Наприклад, напрям підготовки «Облік і аудит», попередньо було задекларовано 66 місць державного замовлення, а тепер оприлюднено список із близько 200 абітурієнтів, рекомендованих до зарахування. Досі невідомо, на яких підставах змінюється обсяг держзамовлення в цьому виші та чи змінюватиметься він надалі. Схожа ситуація зафіксована і у Київському політехнічному інституті. Відповідно до оприлюднених списків рекомендованих до зарахування, на деякі напрямки підготовки квоти держзамовлення збільшилися на 25%.

Великою несподіванкою для багатьох абітурієнтів стала інформація про квоти цільового прийому у вишах, яка не була належим чином доведена до відома вступників. Більшість абітурієнтів ці дані побачили аж 1 липня, коли прийшли до приймальних комісій, щоб ознайомитися зі списком рекомендованих до зарахування.

Така квота забезпечується з числа місць державного замовлення та може сягати від 25% (медичні та інші ВНЗ) до 75% (сільськогосподарські ВНЗ). На деякі напрями підготовки разом з пільговиками, які мають право на позаконкурсний вступ, цільовики становлять більше половини вступників на держзамовлення. За таких умов, бюджетних місць для тих, хто вступає за загальним рейтингом, залишається обмаль. Побачивши такі списки, чимало абітурієнтів висловило думку, що радше б подали заяви на вступ у інший ВНЗ — той, де цільовий прийом відсутній.

Додаткова інформація:

Громадське спостереження за вступною кампанією до вищих навчальних закладів України у 2012 році проводиться Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Розділи: Новини освіти

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути