chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві показують творчу спадщину української еміграції

23 жовтня 2012 о 18:57

22 жовтня Центральний державний архів зарубіжної україніки відкрив виставку, присвячену творчій спадщині української еміграції.

Архів, крім документів, зберігає друковані видання української діаспори, що складають його бібліотечні фонди. Саме вони і стали основою виставки, повідомляє прес-служба ЦДАЗУ.

На виставці представлено книги та періодичні видання, що висвітлюють творчий доробок української діаспори. Це — твори українською мовою, що надруковані за кордоном, праці авторів-українців, українських установ, організацій та об’єднань, видання про Україну та українців.

Переглянувши експозицію, відвідувачі зможуть ознайомитися з літературною творчістю наших емігрантів, а саме побачити поетичні, прозаїчні та драматургічні твори відомих українських майстрів слова на еміграції. Крім того, цікавими є експоновані спогади та автобіографічні записки відомих діячів української діаспори, а також праці, присвячені визначним постатям вітчизняної історії.

Наступними на виставці представлені роботи з історії України, серед яких є рідкісні видання початку ХХ ст. та роботи, які видавалися тільки на правах рукопису. Також експозиція знайомить з історією української церкви, працями, що висвітлюють життя української еміграції в світі, та періодичними виданнями української діаспори.

Колекція друкованих видань діаспори в ЦДАЗУ налічує більш ніж 10 тис. одиниць зберігання, які є невід’ємною частиною національної історико-культурної спадщини України. Адже архів має значну кількість видань, яким немає аналогів у фондах інших установ.

Виставка територіально розташована у Київському міському будинку учителя (вул. Володимірська, 57) та Державній науковій архівній бібліотеці м. Києва (вул. Солом’янська, 23).

Експозиція у ДНАБ буде доступна для перегляду до 26 жовтня, у Будинку вчителя — 2 листопада.

«Рідна країна»

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути