chrome firefox opera safari iexplorer

Необхідно провести термінові громадські слухання про стан музейної справи в Україні

08 листопада 2012 о 12:57

Така ініціатива прозвучала на всеукраїнському історико-культурологічному форумі «Сікорські читання», поінформував Микола Томенко.

На його думку, те, що протягом останніх двох років відбувається у музейній сфері України можна назвати цілеспрямованою політикою руйнування її історичних та культурних скарбів.

За словами Віце-спікера,  з одного боку це руйнування пов’язане зі знищенням професійного та наукового потенціалу тих людей, які сьогодні працюють в музейній сфері України, а з іншого — це відбувається в контексті передачі музеїв і музейних приміщень церкві та іншим організаціям, а також в контексті не дуже дбайливого ставлення до цінних музейних експонатів.

«Доктрина, проголошена владою, спрямована замінити фахових музейників на так званих менеджерів або, як я їх називаю, заробітчан на музеях. Вона призвела до того, що в абсолютній більшості національних заповідників відбуваються або конфлікти, або тотальне скорочення фахових працівників і їх перетворюють на місця для гулянок чиновників та торгівлі», — заявив Микола Томенко.

Водночас Микола Томенко наголосив, що це не лише його точка зору – це точка зору абсолютної більшості авторитетних фахівців в галузі музейної справи, а ініціатива терміново провести громадські слухання з цього питання надходить від стурбованих експертів музейної справи та небайдужої громадськості з метою зупинити  комерціалізацію галузі.

«Складається враження, що багато так званих менеджерів на чолі  українських національних заповідників та музеїв купили собі посади і намагаються оперативно повернути вкладені кошти за їх рахунок», — резюмував Віце-спікер.

За інформацією прес-служби М. Томенка

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути