chrome firefox opera safari iexplorer

Побачила світ книга польського історик Даріуша Домбровського «Польща і Закарпаття: 1938—1939»

09 листопада 2012 о 13:30

У видавництві «Темпора» побачила світ книга польського історик Даріуша Домбровського "Польща і Закарпаття: 1938—1939".

Пропонована монографія Даріуша Домбровського — це системний аналіз політики Польщі щодо Закарпаття у складі Чехословаччини у 1938–1939 рр. Автор докладно описує вимір міжнародних відносин, геополітичні схеми, а також польські диверсійні акції. Аналіз ґрунтується на архівних джерелах та свідченнях безпосередніх учасників подій. Книга розрахована на істориків, політологів, усіх, кого зацікавить запропонована тематика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 1941-го із Закарпаття до СРСР втекло 10 тисяч селян

«...1938 рік став важливою датою в історії Чехословаччини та Підкарпатської Русі, яка у той період перебувала в її кордонах. Події на міжнародній арені викликали потребу зміни статусу східного регіону держави. Запровадження автономії краю саме у 1938 році суттєво відбилося на майбутньому цього краю, еліти якого політично прагнули незалежності від Праги...»

«...Позиція Праги трактувалася у Варшаві як співпраця з більшовиками. У Варшаві вважали, що Закарпаття є своєрідною заставою Чехословаччини, яку у разі падіння більшовиків необхідно передати Москві...»

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Некатегоризовано

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути