chrome firefox opera safari iexplorer

Помер видатний український історичний письменник Іван Білик

28 листопада 2012 о 11:47

Не минуло й тижня після церемонії нагородження «Золотих письменників України», як нас покинув один iз них.

Як пише «Україна молода», Іван Іванович Білик помер у ніч на 27 листопада. Йому йшов 83–й рік. В останні роки письменник хворів, нічого не бачив і спілкувався з друзями лише по телефону.

«Швидше за все, просто не прокинувся. Родичі знайшли його вранці. Зараз триває експертиза, тому не відомо, коли відбудеться похорон», — розповіли у  київській організації Спілки письменників.

Іван Білик — автор десяти романiв, зокрема, сенсаційних українських історичних романів радянських часів — «Меч Арея» (1972) і «Похорон богів» (1986). Обидві книги відразу стали бестселерами.

Втім, «Меч Арея» невдовзі заборонили за вказівкою ЦК Компартії України — за «неправильне трактування історії», вилучили з бібліотек, а нерозпродані примірники — з книгарень (встигли знищити 5 тисяч примірників із 65–тисячного накладу).

Письменника примусили звільнитися з роботи в редакції газети «Літературна Україна». Відтак, три з половиною роки «носій» «меча Арея» був безробітним і лише 1976 року вдалося влаштуватися в редакцію часопису «Всесвіт» на вільну вакансію — «секретар–друкарка», хоч, звісно, займався там Іван Білик літературною справою.

Письменника надовго позбавили права друкуватись, цькували в пресі.

Але його книжка в СРСР поширювалася «з рук у руки», була перевидана за кордоном — у Канаді, Америці, Великій Британії і дотепер витримала 15 перевидань.

ДОВІДКА «УМ»

Іван Білик (народився 1 березня 1930 року, Градизьк, Глобинський район, Полтавська область) — український письменник, історичний романіст, перекладач болгарської літератури, лауреат Шевченківської премії (1991 рік) та Всеукраїнської літературної премії за найкращий роман року (твір «Не дратуйте грифонів», 1993).

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути