chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві пікетують Мінкульт на захист Гостинного двору

25 грудня 2012 о 12:01

25 грудня о 13.00 біля Міністерства культури, що на вулиці І.Франка, 19, відбудеться акція на захист Гостинного двору.

Про це повідомляють активісти громадської ініціативи «Збережи старий Київ».

Вони будуть вимагати від міністра культури підписати наказ на базі підготованого науково-методичною радою міністерства культури документу про новий охоронний статус Гостинного Двору – пам’ятку містобудування (в комплексі ансамблю Контрактової площі).

«Як тільки наказ вступить в силу, забудовник має припинити будівельні та будь-які роботи по підготовці до незаконної реконструкції пам’ятки», — наголошують активісти.

Також, вони будуть вимагати, щоб органи з охорони історичної архітектурної спадщини перестали шукати схеми для знищення спадщини, а дійсно почали захищати її.

«Сьогодні вони не відповідають своїм функціям, і швидше нагадують відділ продажу спадщини з молотка», — переконані у «Збережи старий Київ».

Другою частиною акції стане прикрашання ялинки в Гостинному дворі до Нового року та Різдвяних свят (розпочнеться о 14.30). До участі запрошують столичних мешканців, яких просять  за можливості принести новорічні прикраси: ялинкові іграшки, дощик, серпантин тощо.

«У якості новорічних подарунків від чиновників просимо принести до нас під ялинку: виконання рішення Науково-методичної ради при Мінкульті – прийняти наказ про присвоєння архітектурному ансамблю Контрактової площі (включно з Гостинним двором) статусу пам’яткі містобудування та включити її до реєстру нерухомих пам’яток історії та культури», — наголошують активісти.

Вони нагадали, що територія Гостинного двору блокується у зв’язку з початком проведення незаконних будівельних робіт.

«Ми повинні силою краси і мистецтва вигнати нечисту силу з Гостинного двору!», — переконані активісти.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути