chrome firefox opera safari iexplorer

«Піккардійська Терція» колядуватиме у Львові, щоб врятувати храмові фрески

09 січня 2013 о 13:38

На Старий Новий рік, 14 січня, а також наступного дня – 15 січня, у Львові, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла (відомий як Костел Єзуїтів), що на вулиці Театральній, 11, відбудуться сольні концерти вокальної формації «Піккардійська Терція» — з різдвяною програмою «Тиха ніч…»

Спершу організатори планували один концерт «піккардійців» «Тиха ніч…» — 14 січня. Та, оскільки охочих послухати, як колядує вокальна формація, виявилося набагато більше, ніж може вмістити Гарнізонний храм апостолів Петра і Павла, прийняли рішення провести додатковий концерт – 15 січня.

За словами організатора концертів «Піккардійської Терції» Святослава Романа, 14 та 15 січня у храмі буде по чотири сотні сидячих місць. Ціни на квитки на ці місця – 100, 150 та 200 гривень.

Загалом же до церкви на багатоголосу коляду від «піккардійців» зможе потрапити кожен охочий – стоячі місця безкоштовні.

Додамо, різдвяна програма «Піккардійської Терції» «Тиха ніч…» несе у собі суспільноважливу місію. Частина коштів від продажу квитків на концерти піде на реставрацію розписів, які збереглися у храмі святих апостолів Петра і Павла. Мова йде про фрески, датовані початком XVIII століття, авторства художників Франциска і Себастьяна Екштейнів. Учасники формації «Піккардійська Терція» хочуть привернути увагу львів’ян і влади Львова до проблеми порятунку цих унікальних пам’яток сакрального мистецтва.

«Наш храм переніс різні лихоліття, через які частина розписів втрачена назавжди... Але більшість із унікальних фресок XVIII ст. таки збереглися, — каже отець Степан Сус, настоятель Гарнізонного храму апостолів Петра і Павла. – Тепер через багатолітнє протікання даху вони осипаються… Тож потребують термінової консервації. Важко назвати остаточну суму, необхідну на таку реставрацію. Та мова про десятки мільйонів гривень. Храми будуються і відновлюються на пожертви людей, тому приємно, що «піккардійці» хочуть нам у цьому допомогти. Храм – місце, де людина в особливий спосіб відчуває Божу присутність. А духовна музика цьому тільки сприяє. Маю надію, що спів «піккардійців» спонукатиме людей профінансувати процес реставрації пам’яток нашої святині».

Початок виступів о 19 годині.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути