chrome firefox opera safari iexplorer

Цього року Великий піст починається 18 березня

04 березня 2013 о 09:32

У цьому році Великий піст перед Великоднем почнеться 18 березня і триватиме до 4 травня.

З точки зору релігії піст — особлива форма аскетизму, яка допомагає тренувати дух, душу і тіло на шляху до спасіння. Піст об'єднує в собі стриманість і духовну, і тілесну (зокрема, в їжі). Душевний піст припускає обмеження зовнішніх вражень і задоволень, більше часу наодинці з собою.

Іоанн Златоуст писав, що істинний піст — «це видалення від зла, приборкання язика, відкладення гніву, приборкання похоті, припинення наклепу, брехні і клятвопорушення». Служителі церкви наголошують, що для віруючих піст — не ціль, а засіб відволіктись від задоволення тілесних потреб заради духовного. Без цього, вважають вони, будь-який піст стане просто дієтою.

Найбільш суворі пости в православ'ї та в ісламі, у католицизмі та англіканстві їхня кількість незначна.

Традиція посту сходить до ранніх християн. Основним правилом посту було не їсти більше одного разу на день, утримуватися від вина, солодкого і поживного, проводити день в самоті і молитві.

У католицизмі є два види посту — утримання від вживання м'ясних продуктів («стриманість», «абстиненція») і обмеження прийомів їжі протягом дня, коли дозволяється тільки одна ситна трапеза й дві більш легкі (власне «піст»). Перший вид наказується церквою в п'ятниці усього року. Інший — дотримується в Попільну середу і в Страсну п'ятницю.

Великий піст

Великий піст в християнстві має символічний характер: саме 40 днів, як значиться в Біблії, постив у пустелі Ісус Христос.

У V-VI столітті священнослужителі були впевнені, що сорокаденний піст перед Великоднем був апостольським встановленням. Однак сучасні історики дотримуються іншої думки, посилаючись численні свідчення про існування різних практик посту в перших століттях, як і про поступовий процес його розвитку. Вчені зазначають, що в працях отців церкви початку нашої ери не зустрічається згадок про пости, як настанову апостолів, однак самих фактів про різні види стриманості в їжі і мирське спілкування приводиться безліч.

Перша згадка слова τεσσαρακοστή (гр. — сороковий) зустрічається на початку IV століття в п'ятому каноні Першого Нікейського собору в зв'язку з обговоренням належного часу для скликання синоду.

Історики зазначають, що у встановленні числа 40 днів вирішальну роль повинні були зіграти приклади Мойсея, Іллі і Христа. Втім, не відкидається, що при цьому мали на увазі і 40 годин, які Христос перебував у труні.

У православ'ї спочатку переважала практика, в якій п'ять тижнів Великого посту були підготовчими для особливо суворого посту Страсної седмиці. Однак, встановивши одного разу число 40, тривалість посту намагалися погоджувати саме з ним.

Підготовка до Великого посту починається за три тижні до його початку, що повинно духовно підготувати людину до головної мети посту — покаяння. А власне Великий піст триває шість тижнів, за якими йде Страсний тиждень перед Великоднем.

Під час Страсного тижня згадуються Таємна Вечеря, суд, страждання і розп'яття, поховання Ісуса Христа. Традиційно в цей тиждень триває підготовка до головного свята — Великодня.

В перший і останній (Страсний) тижні наказаний особливо суворий піст, під час якого не дозволяється споживати «скоромні» продукти. Крім того, в понеділки, середи і п'ятниці наказана холодна їжа без масла один раз в день. У вівторок і четвер — гаряча їжа без масла один раз в день. По суботах і неділях дозволяється вживати рослинну олію та виноградне вино (крім суботи Страсного тижня) два рази на день.

У Страсну п'ятницю (п'ятниця перед Великоднем) церква забороняє їсти, також багато віруючих утримуються від їжі у Велику суботу до настання Великодня.

Розділи: Традиції

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути