chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні створили комісію з розслідування порушень прав людини

29 січня 2014 о 15:07

Найавторитетніші фахівці у галузі права та колишні політв’язні збиратимуть докази для cпеціального трибуналу за фактами порушення прав людини під час мирних протестів в України, починаючи з 30 листопада 2013 року, коли силовики з «Беркута» напали на студетський Євромайдан.

Створення такої комісії є першим крок до трибуналу над злочинцями винними у вбивствах, каліченні, катуваннях та викрадені громадян нашої країни. Про це ініціатори створення комісії заявили на прес-конференції 29 січня в прес-центрі НСЖУ.

“З вищою мірою відповідальності перед народом України, висловлюючи глибоке занепокоєння станом дотримання в Україні прав та свобод людини, беручи до уваги соціально-політичну ситуацію, що складається у державі та необхідність термінового реагування, сьогодні, 27 січня 2014 року, у місті Києві, будучи повноважними учасниками установчих зборів, спільно оголошуємо про створення Комісії з розслідування порушень прав людини в Україні на постійній основі”, — ідеться в установчому документі, який підписали засновники Комісії.

Комісія об’єднала 12 авторитетних правників, а також правозахисників і колишніх політв’язнів. Очолив її колишній посол України у Великобританії, суддя міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії Володимир Василенко.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути