chrome firefox opera safari iexplorer

Туристам дозволили малювати на Великій Китайській стіні

10 березня 2014 о 18:28

Надряпати сокровенне або просто залишити свій слід в історії відтепер зможуть усі відвідувачі Великої Китайської стіни.

Будівництво стіни, яка є одним з головних символів Піднебесної, почалося в період Воюючих царств в V-III століттях до нової ери. Всупереч існуючим помилкам, стіна ніколи не була єдиним оборонним спорудженням — вона будувалася в різних частинах країни при різних династіях у різних цілях.

Загальна довжина Великої Китайської стіни, згідно з останніми висновками вчених, сягає 21,196 тисячі кілометрів. Свій первозданний вигляд зберегли не більше 10% від загальної протяжності стіни, решта отримали серйозні пошкодження, притому виною тому не тільки недруги могутньої імперії або природні стихії, але й туристи, що прикрашають «фасади» оборонної споруди нагадуваннями про себе.

Щоб усмирити вандалів, боротися з якими місцеві наглядачі просто втомилися, для сакраментальних графіті була виділена окрема ділянка стіни.

Туристам дозволили малювати на стінах вежі номер 14 на одній з найбільш відвідуваних ділянок — Мутяньюй. Влада прогнозує, що більшість залишених написів буде зовсім не китайською, а англійською.

У перспективі на цій ділянці планують встановити електронну сенсорну панель для графіті. Втім, в цьому випадку дорога у вічність буде замовлена.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути