chrome firefox opera safari iexplorer

Кияни масово оформлюють закордонні паспорти

13 травня 2014 о 11:23

Щодня біля ВВІРів Києва (відділ віз і реєстрації) шикуються черги з 50-80 осіб.

За словами працівників установ, частина людей готують документи, щоб виїхати за кордон на відпочинок та навчання, але багато готуються до переїзду в іншу країну на ПМП, повідомляє Сегодня.

«Вже кілька тижнів намагаюся оформити паспорт. Прийшла в 11 ранку і вже була 38-а в черзі, і мені відразу сказали, що навряд чи вдасться потрапити на прийом. А закордонний паспорт дуже потрібен: я збираюся вчитися за кордоном», — говорить киянка Юлія Сидорчук.

Спритні підприємці вже встигли зорієнтуватися і тепер заробляють на паспортному ажіотажі: вони займають чергу, а потім продають своє місце.

«Люди займають чергу ще вночі, чергують, підміняючи один одного. А потім пропонують своє місце за 150 грн. Багато хто погоджуються — особливо ті, хто приходить на 11-ту і розуміє, що по-іншому в цей день в ВВІР не потрапить», — розповів нам відстояв у черзі Олег Петриченко.

Працівники міграційних відділів розповідають, що людей стає більше з кожним днем.

«Щороку напередодні літа українці починають активно оформляти закордонні паспорти. Але цього разу охочих дуже багато! Напевно, через військові дії в країні. Причому в чергах дуже багато літніх людей: багато хто кажуть, що готують документи для того, щоб виїхати в іншу країну на постійне місце проживання — мовляв, тут жити страшно, а там у багатьох є родичі, готові прихистити. Щодня приймаємо документи від 30-50 осіб», — кажуть у Святошинському ВВІРі.

В Держміграційній службу зазначають, що особливий ажіотаж на закордонні паспорти був у березні, і не виключено, що це пов'язано з напруженою ситуацією в країні.

За статистикою, в квітні за день відвантажували понад 18 тис. готових паспортів, перед Днем Перемоги — понад 9 тис., а вчора — трохи більше 8 тис. (оформляється паспорт протягом місяця).

«У березні був ажіотаж, але в квітні в підрозділах міграційної служби людей було набагато менше. Бланків вистачає, паспорти видаються вчасно. А черги в районних підрозділах — явище нестабільне, все залежить від сезону і кількості наших співробітників», — запевнив керівник прес-служби міграційної служби України Сергій Гунько.

Додатковим фактором ажіотажу на закордонні паспорти може бути спрощення процедури отримання візи в країни ЄС.

Так, кілька днів тому Євросоюз скоротив перелік документів, необхідних українцям для отримання шенгенської візи.

Перед цим візовий режим для українців спростили Польща і Чехія. Зокрема, у разі Чехії всі прохачі, які мають чеські корені, молоді люди до 26 років і пенсіонери, старші за 60 років, звільнені від платежів за оформлення віз.

Джерело: УНІАН
Розділи: Туристичні новини

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути