chrome firefox opera safari iexplorer

Брак сну народжує помилкові спогади

23 липня 2014 о 11:29

Американські вчені прийшли до висновку про те, що брак сну не тільки змушує пам’ять людини працювати гірше, але ще й народжує помилкові спогади. Тобто регулярно невисипающійся людина починає пам’ятати про те, чого в його житті не було, пише Way OF Life.

Дослідження вчених з Університету Мічигану допомогло встановити, що брак сну не тільки робить людей більш забудькуватими, але і в буквальному сенсі «імплантує» спогади про події, яких в їх житті ніколи не відбувалося. На думку авторів дослідження, їх відкриття повинне мати серйозні наслідки для системи кримінальних покарань, у якій свідків часто просять впізнати підозрюваних відразу після стресових ситуацій, теоретично здатних порушити їх сон. 

Має це значення і для повсякденного життя, адже сімейні пари часто запам’ятовують події свого життя по-різному. Вчені також в черговий раз підтвердили, що брак снаспособствует передчасного старіння, підвищеної забудькуватості, уповільнення реакцій, вона призводить до ДТП, різного роду нещасним випадком і техногенних катастроф, а також є частим супутником таких хвороб, як гіпертонія і діабет. 

Під терміном брак сну мається на увазі тривалість нічного відпочинку менш рекомендованих 7-8 годин. У багатьох розвинених країнах це явище вже носить характер епідемії, яка вельми тривожить науковців. Наприклад, у Великобританії від браку сну страждає до 28 млн жителів або 60% дорослого населення. На жаль, сучасний ритм життя забирає у людини все більше вільного часу.