chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрилась виставка пам`яті жертв Аушвіцу

26 січня 2015 о 20:43

У столичному музеї Великої Вітчизняної війни відкрилася виставка ”Концтабір Аушвіц — український вимір”, присвячена 70-річчю визволення ”табору смерті” та Міжнародного дня пам`яті жертв Голокосту.

Як передає кореспондент УНІАН, в експозицію входять 300 експонатів, серед яких є документальні матеріали учасників визволення Аушвіцу.

Виставку відкрили міністр культури В`ячеслав Кириленко, голова Українського інституту національної пам`яті Володимир В`ятрович та директор музею історії Великої Вітчизняної війни Іван Ковальчук.

Міністр Кириленко зазначив, що можна провести паралелі між злочинами в концтаборі та сьогоднішніми подіями на сході України: ”Умови, в яких перебувають українські полонені, та знущання над ними тільки підтверджують, що між німецьким нацизмом і теперішнім російським імперіалізмом практично не залишилось відстані”.

У свою чергу В`ятрович закликав вшановувати загиблих у концтаборі та пам`ятати про них, тому що ”пам`ять є запорукою, що злочини такого масштабу не будуть повторюватись”.

*** Аушвіц-Біркенау — один із найбільших нацистських концтаборів, що існував з кінця травня 1940 до січня 1945 біля міста Освенцима (Польща).

Комплекс об`єднував групу концтаборів, найбільші з яких: Аушвіц І, адміністративний центр; Аушвіц II (Біркенау), «табір смерті»; Аушвіц III, робочий табір.

Сучасні історики збігаються у думці, що в Освенцимі було знищено від 1,1 до 1,6 мільйона осіб, значну частину з яких складали євреї. Ця оцінка була отримана непрямим шляхом, для чого проводилось вивчення списків на депортацію та підрахунок даних про прибуття потягів з в`язнями у Освенцим.

Табір був звільнений радянськими військами 27 січня 1945 року.

Джерело: unian.ua
Розділи: Новини культури

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути