chrome firefox opera safari iexplorer

Писаний камінь — одне з природних див України

29 лютого 2016 о 14:00

Неподалік від Буковецького перевалу у Верховинському районі височить Писаний камінь. Це утворена з піщанику скеля висотою 20 метрів.

На її вершині знаходиться плаский майданчик, звідки можна милуватися дивовижними красотами Карпатських гір. Так повелося, що люди, що потрапили сюди, залишають свої автографи, «розпису» — звідси і назва цього артефакту. За століття існування тут нагромадилася величезна кількість написів, малюнків — їх деталі простежуються в гуцульських національних орнаментах.

Тут також можна побачити розписи І. Франка, О. Кобилянської, М. Коцюбинського. За переказами, в давні часи тут мешкали племена людей-велетнів, так званих коропів, які володіли величезною силою.

Вони-то і збудували з величезних валунів цю гору — пам'ятник самим собі. Інша легенда свідчить: це місце було стародавнім язичницьким святилищем, де проводили сакральні ритуали, приносили жертви богам, викликали духів.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути