chrome firefox opera safari iexplorer

У буферній зоні Лаври може з'явитися готельно-офісний центр?

22 березня 2016 о 16:58

Існує, як мінімум, два будівельних проекти у буферній зоні пам’ятки архітектури ЮНЕСКО — Києво-Печерської лаври, повідомляє газета «День».

«На вулиці Лаврській, 6 (колишня Січневого повстання, 26) може з’явитися готельно-офісний центр з підземним паркінгом. За різними даними, висота новобудови може сягати шести-дев’яти поверхів... Місце розташування запланованого комплексу: якраз навпроти церкви Спаса на Берестові та Національного музею „Меморіал жертв Голодомору“. А це — буферна зона Києво-Печерської лаври, що під одним номером із Національним заповідником „Софія Київська“ входить до Всесвітнього списку пам’яток ЮНЕСКО», — йдеться в публікації.

Як зазначається, 2005 року Київрада передала ділянку за вказаною адресою фірмі «Оазис» з терміном оренди на п’ять років. Однак 2010 року змінила умови договору і продовжила оренду до 15 років. У цей же час прокуратура Києва оскаржувала у суді процедуру землевідведення, вважаючи її незаконною: землю виділили без розробки та погодження проекту відведення ділянки. Київський апеляційний господарський суд позов прокуратури відхилив. Тому «Оазис» намагається продовжити договір оренди через Київраду. Там це питання наразі і зависло.

За словами депутата Київради Володимира Назаренка, «Оазис» через низку інших підставних фірм був пов’язаний з власниками «Терра Банку». Цей банк з 2014 року перебуває у стані ліквідації, серед його керманичів були бізнесмени Сергій Клименко, Руслан Циплаков, Юрій Копилов. Щоб уберегти буферну зону від забудови, депутат пропонує просто не продовжувати договір оренди.

Лаврська, 6 — не єдина «гаряча точка» біля пам’ятки архітектури ЮНЕСКО. На вулиці Лейпцизькій, 13 готується ділянка для зведення житлового комплексу. Забудовник — «Київміськбуд». На сайті компанії новобудова рекламується на головній сторінці, поверховість обіцяють каскадну — від семи до 17 поверхів. Усі необхідні дозволи на будівництво компанія отримала, введення в експлуатацію комплексу заплановане на літо 2017 року.

Експерти вважають, що «зелене» світло проекту дала розробка зонінгу для цієї історичної території. У зв'язку з цим проблемних забудов може бути ще більше, зокрема на території взуттєвої фабрики. Щоб уникнути будівельної «облоги» пам’ятки, експерти радять дотримуватись законодавчих актів.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути