chrome firefox opera safari iexplorer

Хеловін по-українськи: зазирни в покинуті млини

26 жовтня 2016 о 10:40

На календарі незабаром 31 жовтня — День всіх святих або Хеловін.Для тих, хто любить усе, що «мейд ін Юкрейн» чудова добірку оригінальних Хеловін-місць. Ми завжди мріємо гайнути кудись за кордон і забуваємо, що в Україні можна набагато краще відпочити, ніж в якійсь далекій заморській країні.

  • Хеловін по-українськи — Сокілецький млинарський комплекс, Вінницька область

Хэллоуин по-украински: загляни в заброшенные мельницы

Хеллоуїн по-українськи: Сокілецький млиновий комплекс, Вінницька область © Depositphotos

Сокілецький млин будувався з 1894 до 1898 року для графа Костянтина Потоцького. Споруду заввишки 15 метрів збудували з різнокольорового гранітного каменю та червоної цегли. На той час це був один з найкращих водяних млинів в Україні. Водогонний канал до млину чудово зберігся і донині, а все через те, що дно та береги каналу граф  наказав викласти гранітними плитами.

Хеллоуїн по-українськи: зазирни в занедбані млини - Сокілецький млин

Хеллоуїн по-українськи: зазирни в занедбані млини — Сокілецький млин © photohunt.org.ua

На початку ХХ століття у млині працювало 60 робітників. Більше того, млин діяв аж до 1992 року. Але через пожежу робота млина була зупинена назавжди. Після пожежі туристам залишились для милування лише стіни млина без даху. Але навіть така невелика частина колишньої могутності млина викликає захоплення.

Де розташовано: село Сокілець,  Немирівський район, Вінницька область.

Як дістатись: село Сокілець розташоване між Тульчином і Немировом. З центрального автовокзалу міста Вінниці щоденно ходять автобуси.

Автомобілем: навкруг Вінниці ліворуч по об'їзній дорозі до Немирова, далі — в Немирові поворот на Могилів-Подільський, 15 км до Сокільця.

  • Хеловін по-українськи — водяний млин у Хмельницькій області

Хэллоуин по-украински: загляни в заброшенные мельницы

Хеллоуїн по-українськи: Водяний млин в Хмельницькій області   © galleryua.com

Водяний млин на річці Старич у селі Купина був збудований у далекому XV столітті.  Навіть важко уявити, що давня пам'ятка працювала до 2005 року. Може через це млин зберігся у чудовому стані. Перша згадка про млин датується 1445 роком. Протягом століть млин неодноразово перебудовувався. Але капітальну реконструкцію і модернізацію було проведено у 1890-х роках.

Хеллоуїн по-українськи: зазирни в занедбані млини - Купинський млин

Хеллоуїн по-українськи: зазирни в занедбані млини — Купинський млин © nashgorodok.km.ua

Водяний млин споруджений біля водоспаду заввишки 3,5 метри. Тому у тебе є унікальна можливість помилуватися не лише архітектурною пам'яткою, а й красою осінньої природи Хмельниччини.

Де розташовано: село Купина Городоцького району Хмельницької області.

Як дістатись: щоденно з центрального автовокзалу Хмельницька відправляється декілька маршрутних автобусів до містечка Городок. Діставшись до Городка, потрібно пересісти на один з автобусів до села Купина — 8 кілометрів.

  • Хеловін по-українськи — вітряні млини Музею народної архітектури та побуту «Переяслав»

Хэллоуин по-украински: загляни в заброшенные мельницы

Хеллоуїн по-українськи: Вітряки Музею народної архітектури і побуту «Переяслав»  © Depositphotos

Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини може похвалитись аж 15 вітряними млинами. На околиці невеликого штучно створеного історичного села-музею розташована одна з найбільших в Україні колекцій крилатих велетнів — вітряків. В ній представлені експонати з різних областей нашої держави: Київської, Черкаської, Полтавської, Чернігівської, Сумської та Харківської. Всі вони відрізняються конструкцією, розмірами, формою та різними художніми деталями.

Хеллоуїн по-українські: зазирни в занедбані млини - Млини Переяслава

Хеллоуїн по-українські: зазирни в занедбані млини — Млини Переяслава © Кирило Вязанкін, kj.kiev.ua

У тебе є унікальна можливість порівняти розвиток млинарства на різних територіях нашої країни. Або ж просто помилуватись історичними пам'ятками. Всі вітряки споруджені протягом ХІХ століття. Перший вітряк з'явився у колекції музею в 1962 році, а останній — у 1980.

Де розташовано: Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини розташований в околицях Переяслава-Хмельницького. Входить до складу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Як дістатись: Перяслав-Хмельницький розташований на трасі Н-08 (Бориспіль-Запоріжжя). Тут ходять автобуси та маршрутні таксі в напрямках на Київ, Черкаси, Кременчук. З Києва найзручніше і найшвидше до Переяслава буде доїхати на маршрутці. З Києва маршрутки їдуть з двох місць — від станцій метро Бориспільська та Харківська. Від метро Харківська їхати швидше, оскільки не треба оминати міські затори.

  • Хеловін по-українськи — «Одаєвський млин», Черкаська область

Хэллоуин по-украински: загляни в заброшенные мельницы

Хеллоуїн по-українськи:"Одаївський млин", Черкаська область © wikimedia.org

Млин у селищі Сарни на Монастирищі збудований у 1846 році.  Це триповерхова споруда з розмірами 42×13 метрів. Свою роботу млин припинив у 1980 році. Вже у роки незалежності України відбулася реконструкція млина. Планувалося, що млин ще продовжить «професійну діяльність», але не так сталося, як гадалося. Тому в наш час млин відкритий як музей історії.

Де розташовано: у селищі Сарни, Монастирищенському районі Черкаської області.

Як дістатись: до селища можна доїхати з Монастирища маршруткою. До Монастирища щоденно, починаючи з 12:00, відправляються маршрутні автобуси з центрального автовокзалу Черкас.

Джерело: tochka.net
Розділи: Туристичні новини