chrome firefox opera safari iexplorer

Стоунхендж по-українськи

30 листопада 2015 о 12:00

Якщо ви вже здавна мрієте потрапити до Британії, щоб подивитися на всесвітньовідомий Стоунхедж, але коштів та часу у вас на це не вистачає, не засмучуйтеся, адже у вас є можливість подивитися на Стоунхедж по-українськи. До того ж на цю високу назву претендує відразу кілька об’єктів.

Перший у цьому списку знаходиться Івано-Франківській області, Косовському р-н, поблизу села Снідавка.

Археологам вже давно було відомо про існування рідкісних скульптур в цих горах. Упродовж радянських часів будь-які дослідження на цих територіях були заборонені, але за останні роки, археологи змогли знайти десять скельних раритетів. Найціннішою знахідкою археологів є скульптура вагітної жінки заввишки 14 метрів. Припускають, що аналогів їй немає у світі.

До сьогодні походження скульптур невідоме, ще більше загадковості додає той факт, що подібна скельна творчість раніше була знайдена тільки в Португалії і Ірландії. Пан Кугутяк (директор Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника) припускає, що вік цих скульптур 5-6 тисяч років. Для прикладу, британський Стоунхедж з'явився близько 4 тисяч років тому. Як відомо, походження Британського Стоунхенджа досі не розгадане археологами. У випадку ж з українським Стоунхенджем учені солідарні — скельні скульптури — це язичницькі символи.

Українські вчені збираються провести міжнародну конференцію, на якій вирішуватиметься доля українських скарбів. Варто наголосити, що належна міжнародна оцінка цих знахідок, може суттєво змінити туристичні маршрути України.

Другий об’єкт знаходиться за десять кілометрів від Павлограда (Дніпропетровська область) — посеред степу знаходиться так званий Мавринський майдан — це скупчення низин та пагорбів, які з висоти пташиного польоту нагадують чудернацьке зображення. А у день весняного рівнодення сонце заходить за горизонт якраз по центру однієї з западин — приблизно так само, як і на англійському Стоунхенджі. Деякі вчені припускають, що степовий майдан є прадавньою зірковою обсерваторією.

Там ніколи не літають птахи, не росте жодне дерево, а дощова вода навіть у паводки не затримується в котловині.

Кажуть, що тут небачена енергетика. Адже центральне коло нагадує параболічну антену, яка нібито поглинає усю природну енергію.

Для місцевих істориків Мавринський майдан — чи не найбільша загадка в регіоні. Ким та найголовніше — для чого він створений?

 

Третій Стоунхедж також знаходиться в Дніпропетровській області.

Територію поблизу села Недайвода на Криворіжжі називають останньою ділянкою цілинного степу Дніпропетровщини. Наразі археологи виявили тут давнє поховання. Його датують епохою бронзи, це 14-12 століття до нашої ери.

Вченим вдалось відкопати тут унікальні артефакти. Серед них – гранітна брила, яка могла слугувати жертовним каменем, а також кам’яна стела висотою майже 4 метри із зображенням людського обличчя. Це найбільша така стела, виявлена на теренах України.

Знахідки дозволяють припустити, що тут було давнє капище. На користь цієї версії свідчать і виявлені вченими поховання, зокрема, дорослої людини, імовірно, жерця, та дитини.

 

Четвертий претендент знаходиться у Буцькому каньйоні поблизу смт Буки маньківського району Черкаської області, на річці Гірський тікач.

Тут розташовані залишки ймовірно рукотворної споруди з величезних брил граніту, що дуже подібні до всесвітньовідомого Стоунхенджу.

Якщо ви попрямуєте дивитися на цей об’єкт, не забудьте помилуватися і навколишніми краєвидами, адже Бу́цький каньйо́н — утворений у протерозойських гранітах, вік яких оцінюється у 2 мільярди років.

Каньйон починається за 800 м нижче від греблі колишньої Буцької ГЕС. Неподалік від греблі розташований водоспад Вир. Каньйон являє собою оригінальний скелястий берег з виступами сірого граніту, заввишки близько 30 метрів. Довжина каньйону бл. 2,5 км, ширина — 80 м. Площа, що підлягає природоохоронним заходам — 80 га.

Рішенням облвиконкому № 288 від 13 травня 1975 року цьому об'єктові було присвоєно статус державної комплексної пам'ятки природи місцевого значення. Його ще називають «Маленькою Швейцарією».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути