chrome firefox opera safari iexplorer

Біля могили Шевченка варто нарешті заборонити політичні мітинги і виставку партійних прапорів, — Томенко

22 травня 2017 о 13:24

Про це сказав лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко сьогодні під час урочистого закриття фестивалю «Кобзар єднає Україну» та вручення нагород переможцям на Тарасовій горі у Каневі. 

«Після Революції гідності в Україні у справі пошанування Тараса Шевченка змінилося те, що НІЧОГО НЕ ЗМІНИЛОСЯ!, — сказав М. Томенко. — У березні цього року вже вчетверте Україна відзначала день народження Великого українця, а у травні вже вчетверте пошановувала його повернення в Україну – БЕЗ очільників української держави». 

«Тобто, досі жоден з них не побував ні на батьківщині, ні на місці поховання Тараса Шевченка», — зауважив Микола Томенко. 

«Але найбільше обурює те, що в такий святий для кожного українця день, традиційна проща до Шевченка, якою ми сьогодні пройшли від Успенського собору до могили Т. Шевченка, завершується незбагненним для мене дійством: на Тарасовій горі представники різних політичних партій штовхаються і чубляться між собою, щоб просунути до могили Шевченка свої партійні прапори, а другий ешелон чиновників і депутатів, які зазвичай нічого не зробили ні для памʼяті Шевченка, ні для популяризації його творчості, борються за те, щоб, стоячи на його могилі, проголосити черговий банальний політичний спіч…», — зауважив М. Томенко. 

«Тож, може, доживемо до того часу, коли на Чернечій горі біля могили Тараса Шевченка не будуть розгортати партійні прапори і проводити політичні мітинги та концерти?», — сказав він. На його думку, у цьому місці мусять говорити священики і сам Шевченко. 

«Тут можна зрозуміти звучання творів Шевченка, що мають світоглядне значення для українців, і можна зрозуміти молитву. Решту, особливо те, що повʼязане з політикою, зрозуміти не можна», — підсумував Микола Томенко.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути