chrome firefox opera safari iexplorer

Переяславу мають нарешті повернути історичну назву, — Томенко

13 жовтня 2017 о 14:20

Виступаючи сьогодні на VI Всеукраїнському історико-культурологічному форумі «Сікорські читання», громадський діяч Микола Томенко закликав краєзнавців та істориків бути більш наполегливими та активними і не залишатися осторонь під час ухвалення державних рішень.

Для прикладу він висловив здивування тим, що скоро будемо відзначати ледь не пʼятирічку обговорення питання про повернення одному з найдавніших міст України – Переяславу – його історичної назви.

Як відомо, Переяслав вперше згадується у 907, це був центр Переяславського князівства, і в цьому році місто відзначало вже своє 1110-річчя! «І немає жодного тут присутнього науковця чи краєзнавця, який би не підтримував ідею зняття «ідеологічного додатку» з назви міста і повернення йому історичної форми – Переяслав», – зазначив М. Томенко.

Він також згадав, що днями міська рада знову повернеться до обговорення питання повернення Переяславу історичної назви. «Тут говорять, що для цього необхідні додаткові кошти, щоб замінити таблички з назвою міста… Якщо питання не в історії, не в ідеології, а лише в табличках, то наш Фонд «Рідна країна» готовий допомогти вирішити проблему із заміною цих табличок, аби місту Переяславу нарешті повернути історичну назву!», – зазначив Микола Томенко.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути