chrome firefox opera safari iexplorer

Топ-10 цитат великого державника Богдана Хмельницького

18 листопада 2018 о 10:06
uaua.world

Богдан Хмельницький, обраний гетьманом у 1648 році, став уособленням вольового й мужнього глави держави, здатного знайти компроміс між різними верствами населення.

Біографія

Богдан Хмельницький народився у 1595 році в сім’ї чигиринського сотника, що відбувається з роду шляхтичів. В юнацькі роки майбутній гетьман прослухав курс граматики, поетики і риторики у львівському єзуїтському колегіумі. Крім рідної мови він володів польською, латинською, турецькою та французькою.

Зовсім молодим Хмельницький подався до лав козацького війська, де відразу ж проявив себе як хоробрий воїн.

В 1647 році Хмельницький почав підготовку народного повстання проти польського панування в Україні. Вже 9 лютого 1648 року козаки обрали Хмельницького першим гетьманом Запорізької Січі. У тому ж році під керівництвом Богдана розпочалася національно-визвольна війна українського народу.

Богдан Хмельницький увійшов у історію як видатний військовий і політичний діяч. Одним з його найбільших здобутків було те, що він зміг об’єднати різні верстви населення навколо ідеї національного визволення. Саме в ході національно-визвольної боротьби і здійснювався процес формування української державності.

Про Хмельницькому складені сотні пісень. У його честь названі міста і селища. Його ім’я прославлене в оповіданнях, повістях, фільмах, і, звичайно, овіяне легендами.

Цитати Богдана Хмельницького

Джерело: styler.rbc.ua

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути