chrome firefox opera safari iexplorer

Мовне питання та створення єдиної православної помісної церкви в оцінках громадян (лютий 2009р.)

19 вересня 2010 о 17:59

„Українське демократичне коло” на замовлення Інституту політики з 30 січня по 5 лютого 2009 року провело всеукраїнське опитування. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. За місцем проживання опитано1600 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки без врахування дизайн-ефекту з вірогідністю 0,95 не перевищує ±2,5%.

Сьогодні переважна більшість українців вважає вирішення мовного питання таким, що не потребує невідкладного вирішення (44%), або ж таким, що не є актуальним взагалі (38%). Лише 15% респондентів вважають, що мовне питання потребує свого негайного вирішення.
 
У ході опитування ставилося також і питання стосовно бачення українцями статусу православної Церкви в Україні. Найбільша кількість опитаних (39%) вважають, що в Україні має існувати єдина помісна православна Церква, підпорядкована власному (Київському) патріархатові. 24% дотримуються думки про те, що УПЦ має буди складовою Російської православної церкви, пов’язаною з Московським патріархатом. Разом з тим, більш, ніж третині респондентів було важко сформулювати своє ставлення до цього питання.

* Детальніше на сайті http://polityka.in.ua 

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути