chrome firefox opera safari iexplorer

31 жовтня Україна переходить на зимовий час

27 жовтня 2010 о 00:51

На території України 31 жовтня 2010 року о 04:00 відміняється дія літнього часу. Стрілки годинників переводять на годину назад.

Перехід на зимовий час останньої неділі жовтня здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року.

Перехід на літній час в Україні здійснюється в останню неділю березня о 3-й годині, а перехід на зимовий час (тобто переведення годинника на годину назад, чим скасовується літній час) — в останню неділю жовтня о 4-й годині.

Багато лікарів та психологів говорять про те, що переведення годинників — це стрес для організму. Перехід на літній і зимовий час впливає практично на всіх людей, але ступінь цього впливу залежить від індивідуальних особливостей нервової системи кожної людини.

Так, екстраверти переживають дискомфорт, пов'язаний з переведенням годинників, усередині себе, інтраверти – виплескують негативні емоції на оточуючих. «Совам» переведення годинників йде тільки на користь, «жайворонки» збивають свій біоритм, тому що переведення годинників вибиває їх з «зони комфорту» організму.

Проте, як не дивно, зимовий час вважається для нашої країни більш справжнім, аніж літній. Узимку час, що діє в Україні, відповідає природному для її географічного розташування поясному часу – другому міжнародному часовому поясу.

У перші дні переходу на зимовий час психологи радять не планувати справ, пов'язаних з посиленими розумовими і фізичними навантаженнями. Медики говорять, що для повної адаптації на новий часовимір людині, залежно від її темпераменту та інших психо-соматичних характеристик, потрібно від двох до дванадцяти діб.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути