chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні 40 років пісні «Червона рута»

03 листопада 2010 о 16:20

Українська книгарня «Смолоскип» запрошує відвідати вечір, присвячений 40-річчю пісні «Червона рута».

Саме сьогодні, 3 листопада о 18:30, відбудеться захід на честь 40-річчя однієї з найпопулярніших українських пісень.

У програмі вечора — перегляд документального фільму про пісню, прослуховування першого її виконання, лекція запрошеного гостя Левка Дутковського — друга Володимира Івасюка, творця легендарного ансамблю «Смерічка».

Ведуча — Парасковія Нечаєва, перший директор меморіального музею Володимира Івасюка.

Адреса книгарні: вул. Межигірська, 21 (метро Контрактова площа, вихід до вул. Нижній Вал).

Нагадаємо, автором безсмертної «Червоної рути» є Володимир Івасюк, який, без перебільшення, став пісенним символом не лише Буковини — він прославив всю Україну.

«Червона рута» у потрактуванні Володимира — це не просто щире велике кохання двох молодих людей. У ній — незбагненна глибина, вища таємниця. Адже вона не стала шлягером, не спалахнула вогником, щоб погаснути.

Коли у 1970 році Чернівецька телестудія транслювала з Театральної площі на всю Україну «Червону руту» Володимира Івасюка, на площі та прилеглих вулицях завмер автомобільний рух.

У 1971 р. «Червона рута» була визнана «піснею року». Відтоді минули десятиліття, а цю пісню без перекладу співають у всьому світі.

За матеріалами «Української правди» та «Сторінок пам»яті Володимира Івасюка"

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути