chrome firefox opera safari iexplorer

Василеві Симоненку сьогодні виповнилося би 76…

08 січня 2011 о 12:19

Цю людину вирізняли унікальний світогляд та безкомпромісна любов до Батьківщини. Василь Симоненко прожив усього 28 років, проте залишив по собі багато життєствердних та справді мудрих творів.

Він закінчив факультет журналістики Київського університету, працював в обласній газеті «Черкаська Правда» і «Молодь Черкащини», пізніше — кореспондентом «Робітничої Газети» в Черкаській області.

Писати вірші почав ще в студентські роки, але в умовах прискіпливої радянської цензури друкувався неохоче: за його життя вийшли лише збірки поезій «Тиша і грім» (1962) і казка «Цар Плаксій і Лоскотон» (1963).

Уже в ті роки набули великої популярності самовидавні поезії Симоненка, що поклали початок українському рухові опору 1960-70 pp. Тематично вони становили сатиру на радянський лад.

Тому радянська критика у перше десятиліття по його смерті намагалася паралізувати вплив його самвидавної поезії цілковитим замовчуванням її, одночасно канонізувати спадщину померлого поета як бездоганно «партійну». Пізніше було розпочато її ревізію як несумісної з «партійністю» в літературі.

У ті, сімдесяті роки минулого століття, коли мужня і талановита творчість Василя Симоненка пробивала грізні мури компартійної цензури, мати поета в одному з листів до Миколи Сома написала: «Як був мій Вася маленьким, то належав тільки матері, а тепер Василь Андрійович Симоненко належить усій Україні». Тоді вона перша зрозуміла синове безсмертя…

Пропонуємо Вам послухати унікальні записи авторського виконання поетом своїх творів, а також музичні твори на його вірші з аудіо-диску «Лебеді материнства. Живий голос Василя Симоненка».

P.S. Не всі знають, що в Черкасах є квартира, де живе поетова онука Мирослава, правнук поета маленький Гордій Симоненко та його бабуся Ніна.

Мирослава, котра вже назавжди повернулася з Америки до рідної матусі, добре знає і шанує славну творчість свого дідуся, допомагає видавництву «Смолоскип» впорядкувати найновішу книжку Василя Симоненка для української школи. А малий Гордійчик ще тільки вчиться говорити. Він ще не знає, чим йому Гордію – цілий вік гордитися…

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути